PREMINUO RATKO BOŽOVIĆ Napustio nas je čuveni sociolog čija su predavanja rado slušali studenti i zaposleni

Univerzitetski profesor, sociolog kulture i književnik Radoslav Ratko Božović preminuo je u Beogradu u 90. godini.

16:19

23.11.2023

Podeli vest:

Ratko Božović
Printscreen/YT

Prof. dr Ratko Božović rođen je u Banjaluci 1934. godine. Teoretičar kulture, profesor Univerziteta u Beogradu i Nikšiću, pored brojnih knjiga iz oblasti kulture, objavio je i tri knjige u kojima obrađuje dela aforističara (u svakoj knjizi po sedam autora): Sedmorica iz Stradije, Bez maske i Sedmo nebo.

Držao je predavanja i na redovnim i na postdiplomskim studijama. Bio je rukovodilac smera „Sociologija kulture i kulturna politika“ na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Teorija i sociologija kulture, Kulturna politika i Fenomeni modernog sveta.

Bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Démocratie Nouvelle“ (Nova demokratija) i urednik edicije „Kultura i društvo“ (IP „Vuk Karadžić”, Beograd) i biblioteke „Poenta“ ( IP „Unireks”, Nikšić ). Studijski je boravio u Parizu 1972‒1973. godine, a u Njujorku 1986, 1992, 2006.

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga.

Najznačajnija dela su mu: „Kultura slobodnog vremena“, „Metamorfoze igre“, „Iskušenja slobodnog vremena“, „Usud igre“, „Nedoumice oko kulture“, „Lavirint kulture“, „Pod znakom pitanja“, „Kroz crveno“, „Kult – ura“, „Noćna mora“, „Izveštaj iz ludnice“, „Razbijeno ogledalo“, „Leksikon kulturologije“, „Tišina dokolice“, „Igra ili ništa“, „Paradoksi medijske slobode“, „Molitve osame“, „Geometrija mišljenja“.

Oktobra 2023. objavio je knjigu pod naslovom „Tajne dijaloga“.

Božović je dobitnik nekoliko nagrada, „Đorđe Fišer“ 2012. godine, za doprinos razvoju humora i satire, „Radoje Domanović“ 2016. godine za teorijski pristup satiri, „Tipar“, 2016, za životno delo za humor i satiru, Muškarac životnog stila 2013, Porodica bistrih potoka 2017.

Nagrada za studiju „Paradoksi medijske slobode“ časopisa Dialogos, kao najbolje delo u regionu iz teorije medija. 2015. Dobitnik je zvanja Vitez poziva koji dodeljuje Liga eksperata.

(Pančevac/RTS/Blic)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.