SLAVIMO SVETOG MUČENIKA PLATONA Zbog vere u Isusa u tamnici proveo 18 dana bez hrane i vode

08:20

01.12.2023

Podeli vest:

printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog mučenika Platona, sveca koji je ostao upamćen po tome što je 18 dana uspeo da živi bez hrane i vode.

Sveti mučenik Platon rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. On nije skrivao svoju veru u Hrista već ju je javno propovedao. Zbog toga je bio izuzetno mučen.

Kada su ga izveli pred tadašnjegsudiju, on je počeo da ga savetuje da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dve smrti, jedna malovremena, a druga beskonačna. Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo telo, potom mu je od kože pravio kaiše.

Na sve te muke, Platon je odgovarao: “Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje.”

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.” Potom su ga bacili u tamnicu, gde je proveo 18 dana bez hrane i vode.

Kada su se uverili da Platon može živeti gladujući tako dugo, on im reče: “Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita.”

Posle toga Agripin, videvši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posečenje mačem. Posečen je oko 266. godine i primio je venac večne slave.

(Pančevac)

DANAS SLAVIMO SVETOG GRIGORIJA ČUDOTVORCA Ko se pomoli svecu i upali sveću treba da zamisli jednu želju

DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA MATEJA: Veruje se da za mir i blagostanje obavezno uradite ovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.