SVE BLAGODETI ARONIJE: Bila sušena ili sveža, ova bobica je izuzetno zdrava

21:33

04.12.2023

Podeli vest:

Pixabay

Aronija je listopadni žbun poreklom iz Severne Amerike, uvedena u Rusiju tek u kasnim 1800-im, a nakon toga i u zemlje srednje i istočne Evrope. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa su pune hranjivih materija i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt beneficija za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje kroz bolju ishranu.

Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a lekovitost aronije se trenutno naširoko proučava u laboratorijama širom sveta.

Aronija poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove

Bobice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u telu, a aronija može da spreči nastanak tih radikala čime se sprečavaju i bolesti poput dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, podstiču lečenje rana, uklanjaju otrovne materije iz tela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.

Mnoge su studije dokazale efikasnost aronije na kardiovaskularni sistem. Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni pritisak, smanjen nivo LDL-a (loš holesterol), kao i pregršt drugih zdravstvenih prednosti.

Aronija uveliko pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od “opasne zone”. Sok ili čaj od aronije se preporučuju ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.

 

Pixabay

Aronija je jedan od najboljih antioksidanasa

Bobice aronije imaju veću koncentraciju antioksidansa od bilo kog drugog voća na svetu. Zašto je to toliko važno? Antioksidansi štite telesne ćelije od štetnog delovanja oksidacije. Ova antioksidansa svojstva se mogu pripisati fenolnim jedinjennjima prisutnim u aroniji, iako visoki nivoi vitamina C takođe igraju važnu ulogu.

Od kvercetina, epikatehina i kafeinske kiseline, pa sve do karotena, ovo voće, pruža veliku količinu antioksidansa koji mogu da poboljšaju vaše celokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvi, kože, očiju, organa i tkiva.

Veruje se da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, a i usporavaju proces starenja. Oni su takođe ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih efekata zagađivača okoline, duvanskog dima, sunčevog UV zračenja i drugih faktora koji uzrokuju da vaše telo proizvodi slobodne radikale.

Prema studiji objavljenoj 2005. godine, cele bobice aronije imaju veću antioksidativnu aktivnost od soka. Dakle, sveže ili sušene bobice aronije će vam pružiti maksimalnu korist. No, treba imati na umu da izuzetno visoke doze antioksidansa mogu čak da naprave više štete nego koristi! To je i razlog zašto trebate da sledite preporučene doze otisnute na pakovanju – u slučaju suvih bobica aronije, preporučena doza je obično 1 kašika bobica dnevno.

Aronija i zdravlje urinarnog trakta

Još jedna velika prednost konzumiranja aronije je održavanje dobrog zdravlja urinarnog trakta. Milioni ljudi širom sveta svakodnevno pate od infekcija urinarnog trakta (mokraćnog sistema), a jedan od najvećih uzročnika je Ešerihija koli. Simptomi uključuju čest osećaj i / ili potrebu za mokrenjem, bol tokom mokrenja i mutan urin.

Poznato je da je brusnica jako dobra u borbi protiv infekcija mokraćnog sistema, ali studije pokazuju da su bobice aronije pet do deset puta efikasnije zbog veće doze kinične kiseline, za koju je dokazano da sprečava infekcije urinarnog trakta. Dodatne laboratorijske studije su pokazale da je aronija učinkovita u smanjenju rasta mikroorganizma za nekoliko bakterija, uključujući i bakterije Ešerihija koli, što dokazuje da aronija sprečava, leči i održava dobro zdravlje urinarnog trakta.

Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje soka od aronije smanjuje broj slučajeva infekcije mokraćnog sistema, koje su obično veliki problem za starije osobe.

Aronija je izvrsna za probavu

Suve bobice aronije su prepune vlakana: 100 grama suvih bobica aronije pruža 16,9 grama vlakana. Za razliku od drugih makro-hranjivih materija (ugljeni hidrati, masti i proteini), vaše telo ne probavlja vlakna. Umesto toga, ona prolaze relativno netaknuta kroz probavni trakt, što je razlog zašto su povezana s nizom jedinstvenih zdravstvenih pogodnosti.Neke od tih prednosti uključuju redovnu stolicu i uopšteno poboljšano zdravlje creva, niži holesterol, gubitak težine (kada je u kombinaciji s fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom), kao i smanjen rizik od problema vezanih za nivo šećera u krvi.

JEDAN OD NAJBOLJIH ANTIOKSIDANASA: Brusnice suzbijaju hronične upale, drže šećer pod kontrolom i jačaju imunitet

(Pančevac/Stil)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.