PANČEVAČKI KUSTOSI PROŠIRUJU HORIZONTE: Učešće na međunarodnoj konferenciji i stručna ekskurzija u Rusiji FOTO

Ovaj angažman predstavlja važan korak u internacionalizaciji Pančevačkog muzeja, dok kustosi nastavljaju da doprinose globalnoj arheološkoj zajednici i razmenjuju iskustva s kolegama iz Ruske Federacije.

14:23

05.12.2023

Podeli vest:

Narodni muzej Pančevo u poseti Rusiji
Printscreen/Instagram

Viši kustosi arheolozi iz Narodnog muzeja Pančevo, Jelena Đorđević i mr Vojislav Đorđević, bili su učesnici 4. rusko-srpske arheološke konferencije pod nazivom „Od Urala do Balkana: kontakti i sukobi u rimsko doba i u srednjem veku“.

Konferencija je održana od 23. oktobra do 28. oktobra 2023. godine u Novom Sadu i Beogradu, u organizaciji Muzeja Vojvodine, Državnog Ermitaža, Arheološkog instituta Ruske akademije nauka i Narodnog muzeja Srbije.

Pored aktivnog učešća na konferenciji, kustosi iz Pančeva bili su deo grupe od 15 srpskih arheologa koji su od 28. oktobra do 7. novembra boravili na stručnoj ekskurziji u Ruskoj Federaciji, u organizaciji Državnog Ermitaža iz Sankt Peterburga. Tokom ekskurzije, posetili su brojne muzeje u Sankt Peterburgu, Staroj Ladogi, Pskovu, Izborsku i Velikom Novgorodu.

Ova stručna ekskurzija nije samo pružila priliku za razmenu znanja i iskustava u domenu arheologije, već je takođe omogućila pančevačkim kustosima da steknu dragocena saznanja o savremenoj muzeološkoj praksi. Poseban akcenat bio je stavljen na način opremanja stalnih i privremenih postavki, zaštitu i konzervaciju pokretnih kulturnih dobara i arheoloških nalaza.

Ovaj angažman predstavlja važan korak u internacionalizaciji Pančevačkog muzeja, dok kustosi nastavljaju da doprinose globalnoj arheološkoj zajednici i razmenjuju iskustva s kolegama iz Rusije.

(Pančevac)

PANČEVO: Izložba povodom stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihajlovića 8. decembra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.