PANČEVO: Izložba povodom stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihajlovića 8. decembra

Publika će imati priliku da pogleda film o stvaralaštvu umetnika, u režiji Milorada Mike Stankovića, iz davne produkcije „Panfilma”, koja je radila u sklopu Kulturnog centra Pančeva.

13:54

05.12.2023

Podeli vest:

Galerija Milorada Bate Mihajlovića Printscreen/Streetview

Povodom stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihailovića, Galerija Milorada Bate Mihailovića u saradnji sa Galerijom RIMA predstaviće izložbu njegovih radova nastalih u Parizu pedesetih godina XX veka. Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 8. decembar, u 19 časova, u prostorijama Galerije Milorada Bate Mihailovića.

Značaj ovih radova je u tome što predstavljaju umetnikovo polje istraživanja u trenutku kada uspostavlja osnovna načela svog slikarstva, koji prethode njegovoj punoj stvaralačkoj zrelosti.

Ovogodišnjom izložbom u Galeriji SANU (maj–avgust), priređenoj povodom ovog značajnog jubileja, prevashodno je ukazano na zreli, ujedno i najznačajniji segment Batinog slikarskog opusa, nastalog pod okriljem „apstraktnog pejzaža” pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Dela u kombinovanoj tehnici na papiru, „likovne elaboracije”, koje će biti prikazane u pančevačkoj galeriji 8. decembra, nisu zasebno problematizovana na potonjoj izložbi, te će poštovaoci Batinog stvaralaštva imati priliku da se bliže upoznaju s ovim poetskim artikulacijama snažnog ekspresivnog karaktera kakav je bio Mihailovićev.

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide i pojedina dela nastala neposredno po Mihailovićevom preseljenju u Pariz 1952. godine. Među njima će se naći i jedno ulje na platnu pod nazivom „Imaginarni pejzaž”, kojim će, zajedno s druge dvе „Kompozicije” s početka pedesetih godina XX veka, hronološki i asocijativnim putem biti ukazano na transformativni period umetnikovog slikarskog jezika, koji se proteže od geometrijskih asocijativnih oblika do potpunog lirskog rastakanja forme oličenog u „Kompozicijama”.

Publika će imati priliku da pogleda film o stvaralaštvu umetnika, u režiji Milorada Mike Stankovića, iz davne produkcije „Panfilma”, koja je radila u sklopu Kulturnog centra Pančeva.

Kulturni centar Pančeva

Promo

(Pančevac)

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Inspirativna tribina o porodici i psihologiji porodičnih veza 15. decembra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.