NEKA OVIH 100 GODINA BUDU SAMO POČETAK Svečano otvorena izložba „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“

Svečano otvorena izložba „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“ povodom velikog jubileja Narodnog muzeja u Pančevu.

09:08

14.12.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

U okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja, Narodni muzej Pančevo organizuje veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“, koja je svečano otvorena 12. decembra.  

Na otvaranju su govorili Miroslav Birclin, v. d. direktora Narodnog muzeja i Marija Jević, članica Gradskog veća Grada Pančeva za kulturu i informisanje.

Miroslav Birclin i Marija JevićRadovan Đerić

– Akvizicije, odnosno novonabavljeni predmeti kojima se obogaćuju muzejske zbirke, jedna je od najznačajnijih aktivnosti svakog muzeja. Ulaskom novih predmeta i umetničkih dela u muzejske zbirke, oni se restauriraju, dokumentuju, proučavaju i trajno čuvaju kao deo slagalice veoma bogatog kulturnog nasleđa Pančeva i celog južnog Banata. Novi predmeti stižu do muzejskih depoa, tako i na izložbu poput ove na različite načine, terenskim istraživanjima kustosa, otkupom, razmenom, često i poklonom – rekao je Miroslav Birclin.

Birclin je istakao da se na izložbi mogu videti svi najvažniji komadi koji su u naš muzej pristizali u prethodnih 40 godina.

– U ovoj godini velikog jubileja i obeležavanja 100 godina postojanja naše ustanove, koja je pored Gradske biblioteke, najstarija ustanova kulture u Pančevu, nastavljamo ovu lepu tradiciju. Novom izložbom i katalogom akvizicija, pokušali smo da napravimo izbor najzanimljivijih i najznačajnijih arheoloških otkrića, istorijskih dokumenata, oružja, komada nameštaja, narodnih nošnji i naravno umetničkih dela, koji su pristigli u Muzej tokom proteklih 40 godina. Ovo je prilika da sa našim kustosima prošetate kroz sve naše zbirke i čak 40 godina rada vašeg i našeg Narodnog muzeja Pančevo. Кoristimo i ovu priliku da se u ime Narodnog muzeja zahvalimo svim darodavcima i saradnicima koji su značajno pomogli napore muzeja u očuvanju našeg kulturnog blaga. Zajedničkim snagama učinili smo da zbirke Narodnog muzeja u Pančevu budu od značaja koji uveliko nadilazi lokalne okvire i na ponos cele zajednice – poručio je Birclin.

Marija Jević istakla je da muzej nije samo čuvar prošlosti, već i prozor u budćnost, te da je jubilej zapravo poziv, pored prilike za slavlje.

– Danas ne možemo da se ne divimo posvećenosti ljudi koji su vodili brigu o ovoj našoj dragocenoj ustanovi. Njihov rad, entuzijazam i posvećenost omogućili su nam da danas imamo mesto na kome su sačuvani naša prošlost, umetnost, znanje i kultura, koji su srce našeg grada. Muzeji su čuvari naše prošlosti, ali su i prozori u budućnost. Programi Narodnog muzeja u Pančevu nam ne samo omogućavaju da zaronimo u prošlost, već nas i podstiču da razmišljamo o tome kakvu budućnost gradimo za generacije koje dolaze. Zato ovaj jubilej nije samo prilika za slavlje, već je i poziv za delovanje. Podržimo naš muzej u svakom smislu. Neka ovih sto godina budu samo početak, neka to bude temelj na kojem ćemo graditi sledeće stoleće pančevačke kulture – zaključila je Marija Jević.

Grad Pančevo

(Pančevac)

NARODNI MUZEJ PANČEVO: Izložba „Akvizicije 1984-2023“ u okviru obeležavanja 100 godina od osnivanja Muzeja

NARODNI MUZEJ PANČEVO: Predavanje o Mihajlu Pupinu 2. novembra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.