ODRŽAN FESTIVAL AKUSTIČNE GITARE „Gašini akordi“ brižno čuvaju taj suptilni zvuk

13:50

26.12.2023

Podeli vest:

Gašini akordi Privatna arhiva

Sedamnaesti Festival akustične gitare „Gašini akordi“ održan je u subotu, 23. decembra, u Kreativnom kulturnom klubu Doma kulture u Starčevu.

Tom prilikom najpre se obratio direktor pomenute ustanove Darko Ješić, koji je naveo da se ovaj festival bavi ne samo očuvanjem suptilnog zvuka žičanog instrumenta, već i da neguje sećanje na mnoge koji su ga nekad uspešno svirali, počev od tragično nastradalog Dragana Dimitrijevića Gaše, koji je bio inspiracija za osnivanje ove manifestacije, kao i drugima poput Radeta Purkara, Pere Poljaka, Zorana Arsića, Olivera Mesaroša i sve do Vlade Jovanova i mnogih drugih, koji su učestvovali na festivalu, a više nisu među živima.

 Privatna arhiva

Potom je govorio muzički selektor manifestacije Zoran Ilić koji je, pored ostalog, ukazao na to da akustična gitara i dalje ima uporište i kod mladih, što je potkrepljeno prvim nastupom, kada su se predstavili mladi lavovi njegove škole „Gitarta“. Nakon toga, svoj blok odsvirao je Saša Gambiroža, koji je veoma često učestvovao na „Gašinim akordima“, kao i jedan od prekaljenih ovdašnjih kantautora, Vladimir Nedeljković, koji je svojevremeno i svirao u bendu sa pomenutim Gašom.

Potom je svoj autorski opus predstavio Dejan Mrkalj, nakon čega je svoje tri pesme u žestokom ritmu otprašio domaći sastav „Kreativni nered“, da bi u maestralnom stilu zavesu na ovaj izuzetan događaj spustio prekaljeni sastav „Cenzura“.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.