KULTURNI CENTAR PANČEVA: Koncert KUD-a „Neolit“ iz Starčeva 29. decembra

10:29

24.12.2023

Podeli vest:

Pančevac

Koncert KUD-a „Neolit“ Starčevo održaće se u petak, 29. decembra, od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

KUD „Neolit” se nalazi u Starčevu, na teritoriji grada Pančeva, mesta na 25 km istočno od Beograda, u južnom Banatu, na obali reke Dunav. Starčevo ima oko 8.000 stanovnika i poznato je po arheološkom nalazištu iz doba neolita i Starčevačkoj kulturi iz tog perioda, po čemu je društvo i dobilo ime.

Folklorna tradicija se neguje još od davne 1968. Sve do 2011. godine aktivnosti su se odvijale u sklopu Doma kulture, a od tada se izdvaja zasebno društvo pod nazivom KUD „Neolit”.

Društvo broji oko 150 članova podeljenih u grupe:
– Škola folklora
– Mlađa dečja grupa
– Starija dečja grupa
– Omladinski ansambl
– Izvođački ansambl
– Narodni orkestar

Učestvovali su na brojnim međunarodnim festivalima: u Bosni i Hercegovini, Belgiji, Bugarskoj, Rumuniji, gde su dostojno predstavljali našu zemlju i našu tradiciju. Program KUD-a „Neolit” čine igre iz cele Srbije – igre iz Vojvodine, Šumadije, s Kosova i Metohije, iz jugoistočne Srbije…

U ovom kulturno-umetničkom društvu su radili i ostavili neizbrisiv trag eminetni koreografi i stručnjaci kao što su: maestro Branko Marković, Dobrivoje Putnik, Goran Mitrović, Dejan Milisavljević, Desanka Đorđević, Slavica Mihajlović i drugi…

Danas KUD vode mladi i ambiciozni ljudi, profesionalno opredeljeni u ovom poslu: Branislav Živković – umetnički rukovodilac, Miloš Filić – šef narodnog orkestra, Ivana Jokić-Keljević – sekretar i Uroš Ban – predsednik.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.