SPOJ DREVNOG I SAVREMENOG U Kačarevu obeležen stari običaj Vasilica

15:52

14.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Uoči Nove godine po julijanskom kalendaru, Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva tradicionalno obeležava stari praznik Vasilicu izvođenjem takozvanih „babarskih“ rituala i običaja i organizacijom dečijeg maskenbala.

Spoj drevnog i savremenog, paganskog i hrišćanskog, lepog i – strašnog. Tako izgleda Vasilica u Kačarevu, gde meštani, pretežno potomci makedonskih doseljenika, već godinama nastoje da, pred Novu godinu po julijanskom kalendaru, ožive tradiciju i nekadašnje „babare“ ili „vasiličare“ dovedu u ovo južnobanatsko selo.

Prema davnim verovanjima, njihova zastrašujuća maska, gunjevi, štapovi i zveket praporaca proteruju zle sile koje vrebaju u danima od rođenja Isusa Hrista, do njegovog krštenja – takozvanim „nekrštenim danima“.

U tom ritualu učestvuju samo muškarci, priča Maja Zorić iz Kačareva.

– Nekada se ovaj praznik obeležavao tako što su muškarci išli kroz selo i bili maskirani u kože životinja. Domaćinstva su ih ugošćavala. Oni su jeli, pili celu noć i terali zle sile. Na kraju noći, u zoru, delili su sve poklone, verujući da će nova godina nakon rituala doneti boljitak, rekla je Maja Zorić.

Inicijativu da se stari makedonski običaji na ovaj način očuvaju u Banatu pre petnaestak godina pokrenuo je predsednik makedonskog udruženja „Vardar“, Simo Najdovski. Kako kaže, o Vasilici i babarskim običajima slušao je od svog dede Vasila.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ČUVARI TRADICIJE: Udruženje žena „Vešte ruke“ raspisalo konkurse za takmičenje u izradi ručno vezenih jastuka i maramica

ZIMSKI KAMP: Mališani iz pančevačkih vrtića boraviće u gradskom odmaralištu na Divčibarama od 14. do 19. januara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.