HBO ISKLJUČIO BIKOVIĆA IZ SERIJE „BELI LOTOS“

"Protiv mene se vodi ciljana kampanja koja baca senku na suštinu umetničke slobode"

08:42

03.02.2024

Podeli vest:

printscreen/ig

Producenti serije „Beli lotos”, u čijoj trećoj sezoni je trebalo da igra Miloš Biković, otkazali su glumcu angažman. Biković se tim povodom oglasio na društvenoj mreži Iks, navodeći da se protiv njega vodi ciljana kampanja koja baca senku na suštinu umetničke slobode. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo, poručio je Biković.

Portparol HBO-a saopštio je da će uloga koju je trebalo da igra Miloš Biković biti dodeljena drugom glumcu.

„Odlučili smo da raskinemo saradnju sa Milošem Bikovićem i uloga će biti dodeljena drugom glumcu“, saopštio je portparol HBO-a, prenosi Variety.

Biković: Protiv mene se vodi ciljana kampanja

Miloš Biković se tim povodom oglasio na društvenim mrežama istakavši da se „neće poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet“. Njegovo reagovanje prenosimo u celini:

„Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

Počastvovan sam što sam izabran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni“, navodi se u reakciji Bikovića.

Bikoviću od 2019. zabranjen ulazak u Ukrajinu

Miloš Biković je dobio rusko državljanstvo 2021. godine i lično ga je odlikovao ruski predsednik Vladimir Putin za doprinos ruskoj umetnosti i kulturi. Glumcu je, kako je sâm rekao, 2019. zabranjen ulazak u Ukrajinu iz razloga nacionalne bezbednosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je 24. januara objavilo na društvenoj mreži Iks da srpski glumac i ruski državljanin „podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu“.

„Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni Belog lotosa“, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova na društvenim mrežama. „HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?“ dodaje se u objavi.

Povodom reakcije Ministarstva inostranih poslova Ukrajine, i na vest da će jedan od najcenjenijih srpskih glumaca Miloš Biković glumiti u novoj sezoni svetski poznate serije „Beli lotos“, u kojoj ukrajinska strana tvrdi da je reč o „osobi koja podržava genocid i krši međunarodno pravo“, Ministarstvo spoljnih poslova ukazuje na „potpunu neosnovanost tvrdnji“.

„Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji.

Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na Dan srpske diplomatije 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Inače, 12. januara je objavljeno da će se srpski glumac pridružiti ekipi „Belog lotosa”. Snimanje treće sezone serije ovenčane nagradom Emi, počeće u februaru na Tajlandu a serija će, kako navodi Variety, biti emitovana 2025. godine.

(Pančevac/RTS)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.