OTIŠAO JE NAJBOLJI Šest godina bez NEBOJŠE GLOGOVCA

11:34

09.02.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva
Na današnji dan, 2018. godine preminuo je legendarni glumac Nebojša Glogovac. Glogovac je preminuo od posledica kancera. Neponovljivog glumca bolest je odnela za samo dva meseca. Agresivan kancer pluća koji se pojavio u njegovim plućima, brzo je metastazirao i na njegovu jetru zbog čega operacija nije bila moguća. Glumac je iza sebe ostavio suprugu i troje dece. Njegova supruga nije medijski aktivna, ali je jednom prilikom na svom Instagramu opisala koliko joj Nebojša nedostaje:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milica Glogovac (@laperiodistaindependiente)

Nisu ga zaboravili ni prijatelji ni njegovi obožavaoci koji na društvenim mrežama objaljuju sećanja.
„Nakon šest godina od odlaska onog, po mom mišljenju, najboljeg.
Glogovac je bio najautentičnija personifikacija vremena u kome smo stasavali, neuspešno pokušavali da ga učinimo boljim, u kome su se lako rađale ideje, a još lakše umirale. Svaka njegova uloga kao da je bila obojena usudom one tada i ove sada zemlje. Iz svake njegove reči odzvanjala je i nazirala se snaga jednog naroda. Čuo se prkos koji opominje i pokušava da probudi. Nažalost, uzaludno.
U njegovim očima jasno se videla čestitost u kojoj nema mesta za lična pomeranja i odustajanja, od koje se zadire jer upire prstom u one koji nemaju tu zeru valjanosti.
Svaki njegov vrisak bio je vrisak svih nas sa ovih prostora kojima je suludo vreme mržnje oduzelo dobar komad mladosti, ako ne i celu mladost. Nekima, ne malom broju, i ceo život
Neke ljude pomno pratimo, sledimo njihove tragove, upijamo svaku njihovu rečenicu, zato što naslućujemo da su to poruke za neke buduće antologije.
Ovo nije samo pomen jednoj glumačkoj veličini, već celoj jednoj generaciji koja se zatekla u jednom lošem, pogrešnom dobu. Koja je pokušala da se sačuva od zla koje joj i sada visi iznad vrata, poput mača. Koja se poslednjim atomima snage borila od nakaznih, turbonakaradnih kreatura koje su zauzele sve tronove i zavladale ljudima. One generacije koja je ostala pristojna i svoja, ali uspavana, kojoj je bio potreban vrisak onih smelijih da bi se probudila.
Upravo ta generacija kao da je na taj dan njegovog odlaska umrla. Cela…
Prestala je da prkosi, da vrišti, da podseća je tu.
Izgubila se pred navalom jednobraznih jednoumaca.
Danas joj je pomen.
Eto, zato je Glogovac za mene bio najveći među velikima.
Znate li još nekog ko bi mogao poput njega da vrisne, da pokuša da nas probudi?““

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.