SVI PUTEVI VODE U KAČAREVO NA SLANINIJADU

Počela 37. Slaninijada u Kačarevu, očekuje se oko 300 izlagača slanine i prerađvine od mesa

12:09

15.02.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić

Kačarevo je danas ponovo postalo „najmasniji grad“ na svetu, i to po 37. put od kada je prvo takmičenje Slaninijade pokrenuto. Manifestacija je počela danas i trajaće četiri dana, do 18. februara.

Očekuje se da će u hali i na centralnom seoskom trgu slaninu i prerađvine od mesa izložiti oko 300 proizvođača, svakoga dana od 8 do 20 časova.

Program festivala se deli na stalni i prateći deo. Stalni program je pre svega sadržan u osnovnoj ideji iz koje je i nastala Slaninijada, a to je takmičenje za najbolju slaninu, povodom koje se organizuje izložba svih prispelih uzoraka iz zemlje i inostranstva.

U sastavu žirija su renomirani stručnjaci: profesori poljoprivrednog fakulteta dr Milan Baltić, dr Neđeljko Karabasil i veterinar Vladan Đurković, koji će na osnovu kvaliteta, sastava, tehnologije proizvodnje, mirisa, ukusa, i izgleda proglasiti najboljeg, i organizator će dodeliti diplomu`Zlatni pobednik Slaninijade.

Takmičenje ima podelu na tri kategorije:

  • izbor za najbolju domaću slaninu
  • izbor za najbolju zanatsku slaninu
  • izbor za najbolju industrijsku slaninu.

Ove godine će se dodeliti i specijalne nagrade i to u sledećim kategorijama:

  • diploma za najbolju slaninu od mangulice
  • diploma za najdeblju slaninu
  • diploma za najdužu slaninu
  • diploma za najbolju inostranu slaninu

Organizatori žele da na jedan duhovit način, uz puno zabave približe etno kulturu narodu. Pored tamburaša koji će biti prisutni sva četiri dana, biće i koncerti kulturno-umetničkih društava koja neguju tradiciju svih etničkih grupacija koje žive u ovom mestu i posetioci će imati jedinstvenu priliku da učestvuju u pesmi i igri, kao i da nauče naše narodne običaje.

U četvrtak i petak u sportskoj dvorani od 13 do 15 časova održaće se radionica crtanja za decu „ČVARKOLIJE NA PAPIRU“ sa Nikolom Dragašem, gde će uz pomoću šarenih olovaka, ideje, i mašte na kreativan način oslikati ovogodišnju Slaninijadu. Nikola Dragaš je naš poznati karikaturista, ilustrator i mentor crtanja za decu u svom udruženju “ČAROBNI SVET CRTANJA”.

 

(Pančevac)

„Slaninijada” 37. put mami gurmane u Kačarevo

37. SLANINIJADA U KAČAREVU OD 15. DO 18. FEBRUARA Pogledajte detaljan program po danima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.