OVAKO JE BILO PRVOG DANA SLANINIJADE U KAČAREVU

Pogledajte koji proizvodi su privukli posebnu pažnju i ko je osvojio nagrade

10:45

16.02.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić

U Kačarevu je otvorena 37. Slaninijada, manifestacija koja promoviše proizvode od mesa, pre svega slaninu ali i tradicionalne običaje i gastronomiju Južnog Banata. I ove godine privukla je veliki broj izlagača i posetilaca. 

Ljubitelji hrane ovih dana uživaće u Kačarevu na 37. Slaninijadi koja će trajati do 18 februara. U hali i na centralnom seoskom trgu slaninu i prerađevine od mesa izložilo je više od 300 proizvođača iz cele Srbije.

– Mi pravimo pravu domaću slaninu nikako ove industrijske, brzinske, polu sušene. Dobijali smo i nagrade, imali smo prošle godine prvo mesto, rekao je Branimir Rakić iz Bačinaca kod Šida.

– Radimo rolovanu slaninu s obzirom da su sada i mesnate svinje. Do nedavno smo imali svoju farmu pa smo iskoristili tu mesnatost da napravimo rolovanu slaninu da to bude jedan proizvod koji nadamo se otvaranjem granica ćemo moći i da izvozimo, saopštio je Mihajlo Mihajlović iz Rume.

Kupci dolaze uglavnom iz Pančeva, Beograda ali i autobusima iz udaljenijih mesta. Smeštajni kapaciteti u Kačarevu su popunjeni jer će mnogi ovde provesti praznične dane.

– Dolazim skoro svake godine. Ovde je najveći izbor, cene su dosta visoke ali može se naći ono što se traži, kazao je Moca Mitrović iz Borče.

– Ovo je već jako ozbiljna manifestacija koja nudi izobilje domaće hrane svih vrsta, sve što naš domaćin može da proizvede“, rekao je Milan Ajder, Turistički klub „Slaninijada“ Kačarevo.

Posebnu pažnju posetilaca privukli su proizvodi od mangulice i moravke.

– Moravka ima za nijansu više mesa od mangulice koja je masnija ali je kvalitet isti. Ona traži istu ishranu, domaću sa zrnastom hranom sa kukuruzom, ječmom, bez soje, izjavio je Jova Plavšić iz Gardinovaca.

Uzorci slanine stizali su iz cele Srbije i inostranstva a proglašni su i pobednici. U kategoriji domaće slanine nagradu je dobila porodica Vojnović iz Kuzmina.

– Učestvujemo duži niz godina na Slaninijadi u Kačarevu. Prošle godine smo bili zlatni pobednici i ove godine smo zlatni pobednici, kazao je Nenad Vojnović iz Kuzmina.

Nagrada za najbolju zanatsku slaninu pripala je Mileti Todoriću iz Užica, a za industrijsku mesari Burjan iz Pančeva. Gavrilovski Damjan iz Gostivara u Makedoniji pobednik je u kategoriji najbolje inostrane slanine.

(Pančevac)

SVI PUTEVI VODE U KAČAREVO NA SLANINIJADU

„Slaninijada” 37. put mami gurmane u Kačarevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.