KULTURNI CENTAR PANČEVA: Ciklus dokumentarnih filmova o ženama 23, 24. i 26. februara u Dvorani

15:25

16.02.2024

Podeli vest:

Pančevac

Ciklus dokumentarnog filma o ženama, GLASNE, biće prikazan 23, 24. i 26. februara od 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Tom prilikom biće prikazana filmska ostvarenja o poznatim umetnicama koji njihove živote prikazuju iz drugačijeg ugla, van uobičajenog medijskog narativa. Cena karte po filmu je 350 dinara, a možete ih kupiti na blagajni Kulturnog centra Pančeva.

Telefon za rezervacije je 013 440-944.

Kulturni centar Pančeva

Na programu:

Petak, 23. februar u 20 sati, Dvorana

DžOAN BAEZ: JA SAM BUKA / JOAN BAEZ: I AM A NOISE

(Dokumentarni, SAD, 113 min, 2023)

Režija: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

Subota, 24. februar u 20 sati, Dvorana

MIÚCHA: GLAS BOSA NOVE / MIÚCHA: THE VOICE OF BOSSA NOVA

(Dokumentarni, Brazil, SAD, 98 min, 2022)

Režija: Liliane Mutti & Daniel Zarvos

Ponedeljak, 26. februar, u 20 sati, Dvorana

VOLETI PATRIŠU HAJSMIT / LOVING HIGHSMITH

(Dokumentarni, Švajcarska, Nemačka, 83 min,

Režija: Eva Vitija

Muzičarka i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina, a u ovom filmu legendarna pevačica iskreno i beskompromisno se kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na 60 godina karijere, istorijske ličnosti i burne događaje ali i lične borbe, traume i dugo skrivane porodične tajne.

Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na bespoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

Miúcha: Glas bosa nove iz feminističke perspektive govori o istoriji tog sjajnog muzičkog pravca. Ispričana je kroz ekskluzivne 16mm kućne filmove, dnevnike, pisma i lične muzičke snimke Miúche i João Gilberta. Film pokriva vremenski raspon od 20 godina, od 1962. do 1982 – Miúchinu borbu da postane pevačica i njen turbulentni brak s Joãom Gilbertom koji se danas smatra pionirom Bossa Nove. Usponi i padovi ovo dvoje umetnika potpuno su u skladu s vremenima u kojima su živeli, a trenutke njihovih uspeha, siromaštva i ludila savršeno prenose Miuchini dnevnici, pisma i akvareli.

Miúcha je jedina umjetnica koja je komponovala, snimala i nastupala sa zlatnim triom Bossa Nove – Tomom Jobimom, Vinicius de Moraesom i Joãom Gilbertom. Ona je anti-muza koja cveta i razbija muški narativ, i priča dosad neispričanu priču o ovom brazilskom muzičkom fenomenu.

„Voleti Patrišu Hajsmit” je uzbudljiv dokumentarac koji je zasnovan na dnevnicima i ličnim beleškama američke književnice Patriše Hajsmit (1924-1995), i na sećanjima njenih ljubavnika, prijatelja i članova porodice, koji baca novo i sasvim drugačije svetlo na život čuvene autorke krimića, fokusirajući se na njenu (uzaludnu) potragu za ljubavlju i problem sa seksualnim identitetom.ž

Uprkos ranom uspehu (već prema njenom prvom romanu Alfred Hičkok je 1951. snimio film „Stranci u vozu”), za života nije doživela neko istinsko priznanje. Tek kada je, nakon njene smrti, Entoni Mingela 1999. režirao hit „Talentovani gospodin Ripli“, sa Metom Dejmonom, Gvinet Paltrou i Džudom Loom, javnost se ponovo zainteresovala za nju i njena dela.

Patriša Hajsmit svoje dnevnike je zaveštala Narodnoj biblioteci i Književnom arhivu u Bernu. Švajcarska rediteljka Eva Vitija je nakon iscrpnih istraživanja njihov sadržaj je vešto protkala kroz svoj dokumentarac, rešena da „ukloni zavesu“ sa ozloglašeno privatne i povučene književnice i dopre do njene ličnosti, kao niko pre toga.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.