DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ ODGOVARA Zašto stomak boli

13:37

20.02.2024

Podeli vest:

pexels-sora-shimazaki

Česta su pitanja i nedoumice s kojima se suočavaju pacijenti pri pojavi stomačnog bola. Privremeno stanje poremećene probave ili crevne infekcije ponekad više izazivaju strah i nelagodnost od stanja koja zahtevaju brzo hirurško lečenje. Što se tiče lokalizacije bola, o tome mogu da nam važne odgovore daju embrionalni razvoj organa trbušne duplje i nervnog sistema.

Takozvani visceralni bol je po svojoj prirodi tup bol koji obično osećamo u centralnim delovima stomaka. Razlog je to što su organi trbušne duplje snabdeveni nervima sa obe strane kičmenog stuba. Bol ćemo osetiti u slučajevima istezanja zida šupljeg organa ili iritacije kapsule solidnog organa najčešće nekim zapaljenjskim procesom. Sve dok je patološki proces lokalizovan u samom organu, osećaćemo nejasan, tup bol. U slučaju oboljenja žučne kese, dvanaestopalačnog creva ili želuca on će biti lokalizovan centralno ispod grudne kosti. Iz istih razloga bolove u tankom i slepom crevu osetićemo u neposrednoj blizini pupka. Stomak je mek prilikom palpacije, a pacijent se ne brani kada je naša ruka u blizini obolelog organa.

Kretanje kamena u mokraćnim kanalima često ćemo osetiti kao bol u preponi, zapaljenje žučne kese kao bol ispod desne lopatice, a srčani infarkt kao bol u vilici ili rukama.

Drukčija je situacija kada se patološki proces širi na trbušnu maramicu, kada je zid stomaka tvrd, bol oštar, a pacijent oseća još veću nelagodnost zbog pregleda. Ovaj bol nazivamo parijetalnim ili somatskim i on je više lokalizovan jer nervna vlakna dolaze direktno s mesta gde se nalazi patološki proces. Nužno je pomenuti i preneseni bol koji se oseća na udaljenom mestu od samog patološkog procesa, što se i u ovom slučaju tumači embrionalnim razvojem pojedinih organa. Navešćemo nekoliko primera prenesenog bola – kretanje kamena u mokraćnim kanalima često ćemo osetiti kao bol u preponi, zapaljenje žučne kese kao bol ispod desne lopatice, a srčani infarkt kao bol u vilici ili rukama.

Priča o stomačnom bolu bila bi nepotpuna ako ne bismo skrenuli pažnju na neke veoma važne uzroke patoloških procesa u trbušnoj duplji. Prethodne operacije i priraslice nastale u stomaku mogu biti razlog za uvijanje creva, ukleštenje, prekid vaskularne cirkulacije i protoka crevnog sadržaja. Ovo može prouzrokovati zapaljenje, rupturu organa i peritonitis s fatalnim posledicama. Kada pacijent ima razvijenu aterosklerozu krvnih sudova, u stomaku mogu nastati veoma ozbiljna patološka stanja aneurizme trbušne aorte i embolije krvnih sudova creva. Opasnost je tim veća što su ovi procesi često propraćeni tupim bolom nejasne lokalizacije. Mala karlica kod žena, pored eventualnog zapaljenja slepog creva, često će biti izvor bola prilikom rupture ili uvrtanja ciste, zapaljenja jajnika i jajovoda ili u slučaju razvoja vanmaterične trudnoće. Sve ovo moramo imati u vidu kada se susrećemo sa stomačnim bolom.

(Pančevac/Doktor Miroslav Tepšić)

DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ: Dejstva lekova za srce

DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ O PROGRAMU BRIGA O STARIMA Sve je manja uloga porodice, a još je nedovoljna i nemoćna uloga države

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.