ČETIRI NITI, JEDAN VEZ Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika u Debeljači

16:45

23.02.2024

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Pod sloganom „Četiri niti, jedan vez“ u Debeljači je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika. Opština Kovačica je jedan od najboljih primera kako se neguje maternji jezik. U ovoj opštini više od dva veka složno žive Srbi, Slovaci, Mađari, Rumuni i drugi narodi, a u zvaničnoj upotrebi su četiri jezika.

Obeležavanje ovog važnog dana počeo je okruglim stolom na temu „Višejezično obrazovanje kao stub učenja“, na kojem su govornici bili predstavnici Republičke i Pokrajinske vlasti, predstavnici Nacionalnih saveta i obraznovnih institucija. Jezik je jedan od najvažnijih elemenata svakog nacionalnog identiteta, a njegovo očuvanje je najpreča briga svake nacionalne zajednice, istakao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Suživot koji se ovde neguje može da bude primer za mnoge druge sredine. Ono što smo imali danas prilike da čujemo i od organizatora, jeste da je ove 24 godine svetkovina maternjeg jezika upravo ovde u Debeljači postala pravi praznik. radujemo se što smo okupili divne i stručne goste, ali i što smo upravo kroz razmenu znanja i iskustava postavili i neke nove ciljeve za buduće vreme, odnosno kako i na koji način da kroz upotrebu modernih tehnologija modernizujemo i obrazovanje na manjimskim jezicima. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nastaviće sa svojom podrškom svim etničkim društvima u Srbiji, kako bi se upravo svaki naš građanim osećao i punopravnim i ravnopravnim građaninim Srbije, istakao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

O važnosti očuvanja maternjeg jezika, govorili su i predstavnici nacionalnih saveta.

– Poruka koja se mogla čuti od svakog učesnika okruglog stola jeste da je maternji jezik jedan od osnovnog uslova za očuvanje jedne nacionalne zajednice koja živi izvan svoje matične zemlje. Obrazovanje je jedan od osnova za negovanje kako maternjeg jezika, tako i kulture i tradicije naroda, rekla je Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

– Na nama starijima je zaista veliki izazov da naučimo naše mlađe da govore Romskim jezikom, da ga što više koriste jer je to jedini način da se jezik sačuva. Sa druge strane, veoma je važno da jezik bude prisutan u obrazovnim institucijama. Iz tog razloga, Nacionalni savet romske nacionalne manjine veliku pažnju pridaje afirmaciji izbornog predmeta Romskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Radimo kako na unapređivanju udžbenika i nastavnih planova i programa, tako i na edukaciji nastavnika,Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Ovaj praznik ustanovio je UNESKO 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija zvanično ga potom i priznala. Kako je istakao zamenik predsednika opštine Kovačica Petar Višnjički, godinama aktivno rade na očuvanju svih maternjih jezika na teritoriji opštine, a saradnja i tradicija svih naroda je nešto na šta su najviše ponosni.

– Mislim da je opština Kovačica jedan dobar primer prakse, gde preko 200 godina živi i radi četiri naroda. U službenoj upotrebi su četiri jezika. Nastava je u mestima Padina, Kovačica, Debeljača i Uzdin višejezična. Imamo i taj deo gde smo pokušali da kroz Osnovnu školu, Gimnaziju ali i Predškolsku ustanovu očuvamo maternji jezik. Imamo dobar primer kojm možemo da se pohvalimo. Nama je ovaj dan izuzetno važan. Pokrovitelji današnje manifestacije je opština Kovačica u saradnji sa Nacionalnom komisijom za pristup UNESKU. Imamo pokrioviteljstvo da ovaj dan bude Centralno obeležavanje u Srbiji, rekao je Petar Višnjički, zamenik predsednika opštine Kovačica.

U Domu kulture „Jožef Atila“ u Debeljači priređen je i kulturno-umetnički program pod nazivom „Četiri niti, jedan vez“, na kojem su nastupili izvođači na pet jezika, kao i brojna kulturno-umetnička društva iz Kovačice, Crepaje, Uzdina, Padine, Idvora i Debeljače.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ČUDO U DEBELJAČI: Paradajz dobro rodio dve godine zaredom, povrtari spremaju recept za „TRIPL DABL“

PRVU BEBU ROĐENU U PANČEVU U 2024. DONELA NA SVET MILENA STANISAVLJEVIĆ IZ DEBELJAČE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.