BRNABIĆ O IZVEŠTAJU ODIHR: Mediji u okviru Junajted grupe još juče počeli da navode delove i pre nego što je objavljen

10:19

28.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pink

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obraća se javnosti povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u decembru u Srbiji.

– Žao mi je što ovu konferenciju držim pre finalnog izveštaja koji će izaći kasnije danas. Ali je činjenica da sam ovo morala da uradim jer su određeni mediji u okviru Junajted grupe već juče, iako izveštaj nije ni bio finalizovan, „ekskluzivno“ počeli da navode stvari iz finalnog izveštaja ODIR-a, a što se do sada, pričali smo sa ljudima, nikada do sada ni u jednoj zemlji nije desilo. To prikazuje ozbiljno nepoštovanje i prema ovom finalnom izveštaju ODIR-a, ali je dobro da i oni  vide sa čime se mi u Srbiji suočavamo.

ODIHR potvrdio regularnost izbora

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je danas izveštaj o izborima održanim u Srbiji 17. decembra 2023. Izveštaj je pokazao da su izbori bili regularni, potvrđujući time ispravnost izbornog procesa. Osim toga, izveštaj je demantovao optužbe opozicije o navodnoj krađi izbora, ocenjujući ih kao neosnovane i netačne.

– To su uradili da bi nastavili da formiraju lažni narativ koji se već mesecima kreira. Zato sam morala da reagujem, i da kažem ono što pretpostavljam da će se naći u finalnom izveštaju ODIR-a, da ne bismo dalje slušali besmislice i laži, od ljudi koji nisu mogli da sačekaju da se objavi izveštaj. Morali su da požure da bi taj svoj lažni narativ formirali.

– Nakon višemesečne nestabilnosti i krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, političke strukture, kreirali ih plasiranjem hiljada i hiljada laži i besmislica svim dostupnim mehanizmimam komunikacije, konačno je stigao izvešta ODIR-a o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine. Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve besmislice i laži o krađi izbora. Nakon višemesečne nestabilnosti i kriza kreiranih lažima i besmislicama, ovaj iuveštaj konačno stavlja tačku na sve to.

– Šta su naši najvažniji zaključci? 

1. Nastavljamo da radimo sa ODIR-om i nastavljamo sa implementacijom svih njihovih preporuka, u skladu sa pšraksom koju smo uveli 2019. godine od kada postoji radna grupa za saradnju sa njima. Cenimo ih, da li se slažemo sa svime što piše u ovom, svakako ne, ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka. Ko god bude vodio buduću vladu RS, mi smo napravili odluku da smo posvećeni daljem radu s ODIR-om.

2. Moram da konstatujem da je izveštaj ODIR-a neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunaordnih institucija, koje, sada je to još očiglednije, su iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije. Ovaj izveštaj to još jednom pokazuje, da njihovi izveštaji nisu imali nikakve veze sa održanim izborima u Srbiji, već su bili pritisci na Srbiju, radi nekih drugih i drugačijih geopolitičkih interesa.

Implementacija preporuka do sada

– Verujem da su svi u našoj zemlji čuli kako mi do sada nismo implementirali nikakve preporuke ODIR-a, ja sam najmanje 3 puta odgovara na različita pitanja o tome od strane različitih medija uglavnom iz Junajted grupe i govorila kako to nije istina i da smo mnogo preporuka do sada implementirali u saradnji sa ODIR-om. Hvala im na tome, ODIR je u ovom izveštaju potpuni jasno naveo koje su sve preporuke koje je RS do sada implementirala. Ukupan broj u potpunosti sprovedenih preporuka je 13, ukupan broj uglavnom sprovedenih je 8, a ukupan broj delimično provedenih preporuka 33. U ovom finalnom izveštaju ODIR-a prepoznato je da je Srbija u prethodnih 7 godina sprovela u celini, uglavnom ili delimično 54 preporuke ODIR-a. Toliko o tome kako nijedna preporuka do sada nije implementirana. ODIR je naglasio da ukoliko posmatramo samo izveštaje od aprilskih izbora 2022. godine, bez obzira na ograničeni period mandata prethodne Vlade, a ograničen je bio jer je opozicija zahtevala i pretila da će maltretirati građane, blokirati građane i institucije ukoliko se ne održe vanredni parlamentarni izbori do kraja 2023. godine – prepoznao je ODIR da je implementirano tu 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično. Čak i u tom periodu od formiranja Vlade dok nisu raspisani novi izbori.

– U onom konačnom izveštaju imamo manje preporuka za dalji rad i implementaciju nego nakon izbora u 2022. godini, ukupno 25 sada, tada je bilo 26. U prioritetnim preporukama imali smo 9 preporuka 2022. godine, imamo 7 ove godine. Manji broj, što takođe govori o tome da je situacija mnogo bolja. Kada su u pitanju mediji, 2022. smo imali 5 preporuka, sada imamo 2 preporuke koje se tiču medija. Valja sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja – navela je premijerka.

Šta su pozitivni elementi ovog izveštaja?

– Da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme. Najpozitivnije je ocenjen rad RIK-a. RIK je, kaže ODIR, uglavnom uživala poverenje, poboljšanu komunijaciju i transparentnost – RIK je redovno održavao i prenosi onlajn sednice koje su bile otvorene za medije i posmatrače, objavljivao sve svoje odluke u roku od 24 sata na svom sajtu. „Ukupno gledano RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komisije uglavnom efikasno upravljale tehničkim prirpemama – citirala je premijerka izveštaj.

– Da vas podsetim, to je onaj RIK u koji su nasilno pokušali da uđu hladnim oružjem, ispred koje su napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, to je tak RIK. Taj RIK je dobio najpozitivnije moguće komentare u konačnom izveštaju ODIR-a. Samo da podsetim koji je to RIK.

– Dalje, pravni okvir u celini obezbeđuje adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora. Većina sagovornika posmatračke misije nije izrazila zabrinutost u vezi sa inkluzivnošću spiskova ili pristupom birača ličnim dokumentima. Kandidati nisu izvestili ODIR, politički kandidati, o bilo kakvim teškoćama u vezi sa pristupom overavajućim organima – ovo je bila kritika iz prethodnog izveštaja, pa smo sada dobili pohvalu. Slobode izražavanja i okupljanja su uglavnom poštovani tokom kampanje, izbori su ponudili biračima izbor između autentičnih političkih opsija. Izmene zakona iz 2022. su poboljšale regulaciju finansiranja kampanje i adresirale nekoliko preporuka ODIR-a. U oktobru 2023. usvojen je zakon o elektronskim medijima, i zakon o javnom informisanju i medijima.  Podsetiću vas da smo u određenim medijima čuli od određenih analtičara da ukoliko usvojimo ove zakone da će to zaustaviti naš evropski put. A sada imamo pohvalu za to. Svi nacionalni emiteri su pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom – navela je premijerka neke od stavki u izveštaju ODIR-a.

Istakla je da se u izveštaju ODIHR kaže da su, nakon široke konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama, usvojena ta dva zakona i priznaju se pozitivni aspekti tih izmena. Takođe, rečeno je da su svi nacionalni emiteri pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom obezbeđujući jednako vreme u etru za sve kandidate.

– Srpska napredna stranka je dobila od 10 do 26 odsto pokrivenosti. SPS između šest i 14 odsto. Dveri šest do 14 procenata u neutralnom ili pozitivnom tonu. Srbija protiv nasilja je dobila između 10 i 36 procenata. Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ dobila je između 10 i 26 procenata. Takođe, nešto što možete da nađete u finalnom izveštaju Odira – poručila je Brnabić.

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ: Nova fabrika Nestle u Surčinu napravljena bez subvencija

BRNABIĆ: Do 2025. svako mesto u Srbiji treba da bude priključeno na brzi internet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.