DRUŽENJE ,,BAKICA“ I UČENIKA OŠ SVETI GEORGIJE U Uzdinu pred Marcišor deca učila o tradiciji

20:59

01.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina je i ove godine uoči rumunskog praznika Marcišor priredilo druženje sa učenicima Osnovne škole „Sveti Georgije“.

Marcišor je tradicionalni prolećni praznik koji se slavi svakog 1. marta širom Rumunije. Toga dana običaj je da se daruje mala amajlija, tačnije mali predmet zakačen za crveno-belu tračicu. Ova amajlija se nosi tokom celog meseca marta a veruje se da će osoba koja nosi ove crveno-bele ukrase cele naredne godine biti uspešna i zdrava. Udruženje žena „Bakice“ povodom ovog praznika tradicionalno već 13 godina u svojim prostorijama organizuje druženje sa decom uz izradu ovog predmeta.

– Prvo smo mi članice udruženja pravile Marcišor i poklanjale jedna drugoj a posle smo došle na ideju da zovemo decu iz škole, kako bi i one naučile nešto o ovom prazniku. Naučile smo ih kako se pletu ove amajlije.

Osim što su naučila da prave Marcišor, deca su imala priliku da od “Bakica” saznaju i kako se čuvaju i poštuju tradicija i običaji predaka.

– Jedno vreme smo organizovale i društvene igre jer početkom proleća svi su jedna čekali da izađu napolje da se igraju. Tako smo odrganizovale igre kao što su između dve vatre, i još neke tradicionalne igre iz uzdina, kako bismo ih upoznali sa starim tradicijama.

Inače običaji vezani za proslavu 1. marta u Rumuniji, Moldaviji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji uvršteni su 2012. godine na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao „kulturni događaji povezani sa proslavom 1. marta”.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ĐACI IZ UZDINA MEĐU NAJBOLJIMA Učenici OŠ Sveti Georgije nagrađeni na konkursu „Energija je svuda oko nas“

U UZDINU ODRŽANE DVE MANIFESTACIJE: „Etno duga“ i „Krompir kao najzastupljenija namirnica“ predstavili različite narodnosti i raznovrsna jela od krompira

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.