Muzička škola Jovan Bandur: Profi čas umetnika tamburaša

10:26

06.03.2024

Podeli vest:

Muzička škola Jovan Bandur

Sala Muzičke škole „Jovan Bandur” 24. februara bila je suviše mala da primi sve koji su želeli da dođu na zakazani „muzički čas”. Prilika je bila neobična za prostor gde se uglavnom oprobavaju talentovani učenici ove muzičke škole, mada ne tako retko i njihovi profesori. Ovom prilikom, u čast decenije svog postojanja, Tamburaški orkestar Pančevo je upriličio celovečernji koncert umetničke muzike na tamburi i pratećim instrumentima, uobičajenim u ovakvim sastavima. Deo publike je ostao da stoji čak i ispred sale, a po slobodnoj proceni, na sve moguće stolice skupljene po Muzičkoj školi stalo je bar oko sto dvadesetoro ljudi.

Ovaj orkestar nastao pre deset godina s namerom da izvodi tradicionalnu i umetničku muziku na tamburi, ali samo na koncertnim podijumima, obeležavanje desetogodišnjice postojanja započeo je koncertom pod nazivom „Klasiku, molim”.

Vrhunski profesionalni muzičari, koji su prošli kroz pančevačku muzičku školu i koji su i gradu i sebi doneli desetine najviših priznanja i s republičkih takmičenja, publiku su zaneli „numerama” od Vivaldija, Betovena, Vebera, preko Bramsa, Šuberta, Čajkovskog, Ofenbaha i Štrausa, do Šostakoviča, Ivanovića i Mecakapa.

Sastav sa tri prva A-basprima, na kojima su, pored Mihajla Jovića, umetničkog rukovodioca orkestra, bili i Dejan Pejčić i Mihajlo Đordan, tri druga A-basprima, na kojima su svirali Goran i Danijel Pejčić i Luka Vujičić, zatim i sa Lukom Aranđelovićem na čelu, Mihajlom Obrenovićem na basu, Milanom Borojevim i Ognjenom Arbutinom na kontri, kao i Stefanom Stajićem na primu, vodio je sigurno publiku kroz raznovrstan i time sigurno vrlo zahtevan program. A o umetničkom doživljaju publike dovoljno govori i to da je Mihajlo Jović, koji je ovaj orkestar i zamislio 2014. godine, koncert morao da „prekine” posle dva bisa. Jer sve što je lepo ima kraj. Nema sumnje da bi Tamburaški orkestar sa ovim repertoarom želela da čuje i šira pančevačka publika, vična slušanju klasike, te ih sa istim repertoarom očekujemo i na podijumu Kulturnog centra.

(Pančevac)

MIĆOVIĆ Rafineriji nafte u Pančevu počinje remont, ali zalihe su spremne za snabdevanje tržišta

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.