Popović: Jačanje vladavine prava strateški cilj Srbije

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović boravila je danas u radnoj poseti Pančevu, gde je razgovarala sa predstavnicima pravosudnih organa i obišla KPZ , koji ispunjava sve evropske standarde u pogledu humanog smeštaja i tretmana osuđenika.

21:03

19.03.2024

Podeli vest:

Zoran Nikolić/Ministarstvo pravde

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović boravila je danas u radnoj poseti Pančevu, gde je razgovarala sa predstavnicima pravosudnih organa i obišla Kazneno-popravni zavod, koji ispunjava sve evropske standarde u pogledu humanog smeštaja i tretmana osuđenika.

Popović je tokom razgovora sa predstavnicima sudova i javnih tužilaštava istakla da je jačanje vladavine prava jedan od strateških ciljeva Srbije.

Ona je naglasila da je stvaranje uslova za efikasno obavljanje poslova iz nadležnosti pravosudnih organa neophodan osnov za veću dostupnost pravde građanima i da je zato unapređenje uslova rada pravosudnih organa prioritetni zadatak Ministarstva pravde.

Predstavnici sudova i javnih tužilaštava izrazili su zahvalnost Ministarstvu pravde na veoma dobroj saradnji i spremnosti da izađe u susret njihovim aktuelnim potrebama, koje se, pre svega, odnose na poslove investicionog održavanja postojećih objekata i nivo tehničke opremljenosti.

Ministarka je prilikom obilaska KPZ u Pančevu ukazala na to da izgrađeni objekti u okviru zavoda ispunjavaju sve evropske standarde u pogledu humanog smeštaja i tretmana osuđenika, što je prepoznato i pohvaljeno i u poslednjem izveštaju Evropskog komiteta Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Popović je napomenula da je u izgradnju i opremanje objekata u okviru tog zavoda uloženo 23 miliona evra, preciziravši da je deo sredstava u iznosu od 18 miliona evra obezbeđen iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, a da je pet miliona evra opredeljeno iz budžeta Srbije.

Prema njenim rečima, za opremanje objekata u Zavodu korišćen je nameštaj koji su proizveli osuđenici u pogonima drugih kazneno-popravnih ustanova.

U Zavodu se sprovode obuke za brojna zanimanja kako bi se osuđenicima pomoglo da lakše nađu posao po isteku kazne zatvora, čime se doprinosi njihovoj uspešnoj resocijalizaciji, naglasila je ona.

Ministarka je izrazila očekivanje da poslodavci, prilikom zapošljavanja lica koja su završila obuke u Zavodu, neće imati predrasude i da je sve više njih spremno da zaposli bivše osuđenike koji su izučili neki od traženih zanata, jer će na taj način biti obezbeđena sigurna egzistencija za veliki broj porodica.

(Pančevac)

RED VOŽNJE ZA VOZOVE DO DECEMBRA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.