200 GODINA OD ROĐENJA BRANKA RADIČEVIĆA Održana svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu

13:47

28.03.2024

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu obeleženo 200 godina od rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića. Tim povodom, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je ujedno i predsednik Odbora za obeležavanje 200-godišnjice rođenja velikana naše poezije, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ova godina u znaku velikog jubileja, u čije obeležavanje su uključene mnoge nacionalne institucije, sa ciljem podsećanja na život i neprolazno delo Branka Radičevića.

– Branko je napravio svojevrsnu revoluciju sredinom 19. veka, kada je posle decenija bitisanja starog srpskog pesništva, koje je bilo pomalo učmalo i jednoznačno, uspeo da svojim nevelikim, ali snažnim delom oživi narodni duh, i to je najvažniji Brankov učinak – izjavio je predsednik Mirović.

On je istakao da će, između ostalog, tokom ove godine biti realizovani brojni programi u okviru obeležavanja jubileja – Matica srpska će, nakon dve i po decenije, objaviti Sabrana dela Branka Radičevića u dva toma, dok će deo programa na Vukovom saboru u Tršiću biti posvećen Branku. Besedu posvećenu jednom od najvećih pesnika srpskog romantizma i njegovom delu održao je pesnik, esejista i prozni pisac Dragan Jovanović Danilov.

Branko Radičević je svojim stvaralaštvom ostavio veliki trag u našoj književnosti, kulturi i istoriji i u narodnoj duši. Rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Prve stihove je napisao dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, koja, zajedno sa Stražilovom, zauzima posebno mesto utemeljeno u njegovoj poeziji i poemi „Đački rastanak“ – jednom od njegovih napoznatijih dela. Pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića bio je najznačajniji pesnik srpskog romantizma.Svečanoj akademiji prisustvovali su i članovi Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Vojske Srbije, predsednik Matice srpske, predstavnici gradova i opština, predstavnici udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, đaci novosadskih škola i druge zvanice.

(Pančevac/Z.S.)

ŽELIM VAM DA IZ VOJVODINE PONESETE LEPE USPOMENE Igor Mirović ugostio mališane sa KiM u Novom Sadu! FOTO

NAJBOLJE IZ VOJVODINE Mirović uručio 13 sertifikata! Priznanje dobile i 3 vinarije, manifestacija „Tur d Fruška“ i „Ravno Selo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.