VITMAN: Zavod za javno zdravlje konačno u svom domu!

Danas, sa završenom zgradom Zavoda za javno zdravlje pokazujemo da Pančevo nije više politički poligon za ubiranje glasova i da na najbolji mogući način ispravljamo greške nestručno vođene politike

16:23

10.04.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić

Posle dugogodišnjih selidbi iz prostora u prostor, Zavod za javno zdravlje napokon više nije podstanar. Građevinski radovi na objektu u Ulici Miloša Obrenovića su završeni, pa su tim povodom Maja Vitman, gradska menadžerka, i dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda, danas u pratnji novinara obišli zgradu koja miriše na novo. Maja Vitman je rekla:

– Danas, sa završenom zgradom Zavoda za javno zdravlje pokazujemo da Pančevo nije više politički poligon za ubiranje glasova i da na najbolji mogući način ispravljamo greške nestručno vođene politike, a u prilog tome govore činjenice: ovim se rešava višedecenijski problem svih stanovnika Južnog Banata.

Podcetićy vas i na činjenicu je da je u našoj državi izgrađeno 147 novih zdravstvenih centara, odnosno ustanova, zahvaljujući upravo mudroj politici Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije.

Kako je objasnila, urađena je revizija nekadašnjeg projekta jer je konstatovano niz neispravnosti, a zbog nedostatka sredstava radovi na izgradnji objekta su obustavljeni i on je konzerviran 2014. Gradska menadžerka je dodala:

– Stabilnost države i vizija razvoja se ogleda i u podršci tadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je 2016. godine Programom obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta istakao šta su prioriteti. Vlada Republike Srbije je, putem Ministarstva za javna ulaganja, u punom iznosu obezbedila sredstva za završetak kapitalne investicije od javnog interesa, objekta Zavoda za javno zdravlje, koji ima veliku ulogu što se pokazalo u periodu pandemije.

Poznato vam je da smo sa Kancelarijom za javna ulaganja imali potpisan ugovor za finansiranje radova 2019. godine, koji je raskinut aprila 2020. zbog vanrednog stanja, te smo 2022. godine ponovo ušli u program, i Grad je raspisao tender za izvođača radova i onda potpisao ugovor.

Radovi na objektu su počeli pre 16 godina. Trajali su u kontinuitetu do 2011. godine, a obustavljeni su dva puta. Godine 2014. Grad je konzervirao objekat, imajući u vidu da je već bila instalirana oprema. U cilju usaglašavanja sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji i propisima urađen je nov projekat za rekonstrukciju i dogradnju objekta. Urađena je i preparcelacija: odvojene su parcele za potrebe ZZJZ-a, ali i Doma zdravlja, Opšte bolnice Pančevo i Srednje medicinske škole „Stevica Jovanović”.

U samom objektu, pored rušenja određenih zidova i formiranja novih celina i ispravljanja nedostataka, izvedeni su radovi na ugradnji lifta za potrebe lica s invaliditetom i rampom za invalide. Izgrađeni su i nova interna saobraćajnica s prilaznim putem, kao i protivpožarni prilaz i parking mesta za potrebe korisnika usluga Zavoda. U skladu sa Ugovorom, radovi su završeni 31. marta, a ugovorena vrednost radova Aneksom 2 Ugovora iznosi oko 260 miliona dinara.

Zavod za javno zdravlje Pančevo, svojom delatnošću pokriva teritoriju celog južnobanatskog okruga, za svih osam opština, s ukupno oko 275.000 stanovnika. U novoj zgradi koja ima površinu oko 2.500 metara kvadratnih, biće postavljene dve laboratorije po svim savremenim standardima za obavljanje zdravstvene delatnosti – mikrobiološka i hemijska.

Maja Vitman je najavila:

– Narednih dana, kako je Ugovorom i predviđeno, uslediće potpisivanje Zapisnika o završenim radovima u vezi sa primopredajom, u saradnji s nadležnim Ministarstvom. Za potrebe dobijanja upotrebne dozvole, Komisija za tehnički pregled objekta, zajedno sa stručnim nadzorom i odgovornim izvođačem, potrebno je da izvrši pregled izvedenih radova na objektu i izvrši ispitivanje ugrađenih instalacija i opreme, kako bi objekat dobio pozitivno mišljenje, nakon čega će objekat biti pušten u rad. Uspešan završetak nove zgrade Zavoda je samo jedan u nizu koraka ka boljoj budućnosti svih građanki i građana Pančeva i Južnog Banata.

Gradska menadžerka je obraćanje novinarima zaključila rečima da je podstanarski život Zavoda za javno zdravlje nakon 16 godina konačno rešen, na radost zaposlenih ali i svih budućih korisnika.

(Pančevac/Siniša Trajković)

KUD IZ JABUKE VIDIMO SE NA USKRŠNJEM BAZARU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.