IZMENJENA UREDBA O EKOLOŠKIM TAKSAMA: Status privrednog subjekta određuje visinu nadoknade!

20:00

18.04.2024

Podeli vest:

Pixabay

Država je odlučila da ove godine selektivno menja iznos ekološke takse, odnosno, za pojedine kategorije privrednika one će biti znatno više.

Po pravili, privrednici su plaćali ovu taksu u iznosu definisanom kao mikro pravna lica, ali će izmenom uredbe i oni biti svrstavani u različite kategorije po veličini itd. Naime, država će određivati veličinu eko-takse po principu: veća firma – veća taksa. U načelu, u Srbiji posluje firme u kategoriji većoj od „mikro“ ukoliko imaju više od 10 zaposlenih i godišnje poslovne prihode veće od 700.000 evra ili ukupnu aktivu veću od 350.000 evra.

Prema prošlogodišnjem izveštaju Agancije za privredne registre takvih preduzetnika je nešto više od 1.600  i oni će na ime eko-takse ove godine platiti bar desetostruko veći iznos, u odnosu na onu plaćenu 2023. godine. Ujedno prema izmenama pravilnika Prijavu za utvrđivanje godišnje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine privrednici od ove godine podnose ranije – do 30. aprila, a ne kao što je do sada bilo – do 31. jula.

Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila izmenu uredbe kojom se određuju iznosi eko-takse za preduzeća i preduzetnike u zavisnosti od toga u koju od tri grupe delatnosti spadaju: one sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu, srednjim ili malim negativnim uticajem na životnu sredinu. Definisano je 12 utvrđenih iznosa eko-taksi, pošto su preduzeća i preduzetnici svrstani u četiri grupe firmi: velike, srednje, male i mikro. Do sada su svi preduzetnici bili svrstani u kategoriju „mikro pravnih lica i preduzetnika“ i plaćali su najniže takse u svakoj grupi zagađivača, međutim, po novom Pravilniku preduzetnici se izjednačavaju sa preduzećima u svih 12 kategorija.

Stoga, vlasnik firme koji posluju u delatnostima sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu i koji e do sada plaća 20.000 dinara, kao i mikro preduzeća, od ove godine će, ukoliko premašuje kategoriju mikro preduzeća (precizno utvrđuje Zakon o računovodstvu), plaćati čak deset puta više – 200.000 dinara. S druge strane, preduzetnik koji posluje u „najskupljoj kategoriji“ zagađivača, a svrsta se u „srednja pravna lica i preduzetnike“, od ove godine plaćaće pola miliona dinara, umesto 20.000 dinara, dok je za „veliko preduzeće i preduzetnika“ u ovoj kategoriji predviđena taksa od dva miliona dinara.

Najmanje eko-takse, po Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i iznosima naknada, platiće preduzetnici koji se bave naukom, obrazovanjem, osiguranjem, sportom, ali i kockanjem i klađenjem i dr – 5.000 dinara godišnje. Oni koji sakupljaju neopasan otpad, koji se bave nekim granama poljoprivrede, proizvodnjom baterija i akumulatora, proizvodnjom oružja i municije, proizvodnje ulja i masti, sladoleda, prerade mleka i dr. plaćaće eko-taksu 10.000 dinara. Mikro firme i preduzetnici u grupi delatnosti koje najviše negativno utiču na životnu sredinu plaćaju dvostruko, 20.000 dinara. Tu spadaju delatnosti rudarstva, uzgoja životinja, proizvodnja papira i kartona, predmeta od plastike, aluminijuma, bakra dr.

(Pančevac/Z.S)

LISTA DEFICITARNIH ZANIMANJA: Lakše angažovanje stranih državljana!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.