LISTA DEFICITARNIH ZANIMANJA: Lakše angažovanje stranih državljana!

15:34

18.04.2024

Podeli vest:

RINA

Srbija bi ove godine dobije prvu preciznu listu deficitarnih zanimanja, kažu članovi radne grupe koju je formiralo Ministarstvo za rad.

Prema njihovim rečima, lista ima za cilj da poslodavcima olakša zapošljavanje stranaca na radna mesta koja se ne mogu popuniti domaćim radnicima. U Privrednoj komori Srbije na ovaj plan gledaju tako da se na ovaj način reši problem nedostatak kadrova zapošljavanjem stranaca, a sa druge strane i da se u Srbiji školuju kadrovi u skladu sa potrebama privrede.

Preciznih podataka o radnicima koji nedostaju na domaćem tržištu rada nema, u Uniji poslodavaca Srbije kažu da najviše fali zanatlija i građevinskih radnika svih profila. Odmah za njima u fali radnika u sektoru saobraćaja i trgovine, a zanimljivo je da za radnom snagom vapi i medicina – Srbiji fale radiolozi, pedijatri i anesteziolozi!

Osnovna ideja izrade liste deficitarnih zanimanja jeste da se napravi sistem za redovno praćenje kadrova koji nedostaju u zemlji. Država je još prošle godine usvojila Metodologiju deficitarnih zanimanja koja predstavlja pregled postojećih baza podataka u javnoj upravi, podacima o broju nezaposlenih, dužini traženja posla, brzom sticanju posla, kretanju plata i tako dalje. Ideja je da se na osnovu gore navedenih razultata uradi kvantitativna analiza koja će jasno pokazati koja su to deficitarna zanimanjima u Srbiji. Koncept je jasan, ukoliko poslodavac ima potrebu da zaposli nekog ko je zanimanja koje se nalazi na listi neće morati da se obraća Nacionalnoj službi radi provere da li postoji domaći državljanin koji taj posao može da radi. Plan je da lista bude gotova do sredine ili kraja leta.

Ono što brine nadležne u državi jeste činjenica da postoji izražena potreba privrednika za jednim brojem obrazovnih profila  koje učenici ne prepoznaju kao interesantne kada biraju srednju školu. Među neatraktivnim zanimanjima su profilbravar-zavarivač, industrijski mehaničar, modni krojač, ali i industrijski krojač kreiran za potrebe automobilske industrije. Pored gore navedenih struka, decu ne privlači ni posao stolara, obućara, mesara, izrađivač hemijskih proizvoda, operatera osnovnih građevinskih radova i operatera za mašinsku obradu rezanjem. Država je obezbedila širok spektar alata podrške učenicima koji se opredele za školovanje za neki od obrazovnih profila koji će se naći na listi deficitarnih zanimanja – stipendije!

(Pančevac/Z.S)

ISTRAŽIVANJE „BATUTA” O PONAŠANJU DECE

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.