LAZAREVA SUBOTA U GORNJEM GRADU Deca kroz igru i zabavu do vrednih nagrada

18:05

27.04.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić

Lazareva subota ili Vrbica se obeležava  u poslednjoj nedelji posta, pred  najveći hrišćanski praznik – Uskrs. Taj dan se slavi kao Lazareva subota jer se smatra da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara.

Mesna zajednica Gornji Grad organizovala je u porti Preobraženske crkve po drugi put Uskršnju radionicu. Deca su na radionici odslikavali uskršnja jaja i takmičili se brzom prenošenju uskršnjih jaja. Za svu decu su obezbeđene vredne nagrade.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih.

Mesna zajednica Gornji Grad pipremilja je i razne igre ali i nagrade za decu koja su došla u crkvu povodom Lazareve subote, rekao je Vladimir Petković Sveštenik.

Takođe događaj je podržalo i Udruženje žena “Pančevke”  koje su za decu pripremila jaja ali I mnoge druge poslastice, rekla je Snežana Marijanov predsednica UŽ “Pančevke”.

Prema predanju, Lazar je, kao kiparski arhiepiskop, živeo još 30 godina nakon vaskrsenja, propovedajući hrišćanstvo. Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu crkve, počinje službama  u večernjim satima  Cvetne nedelje.

 

Episkop Ilarion u crkvi Lazarici: Bog je izvor svakog postojanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.