Srpske njive obrađuju stari traktori – kako do nove mehanizacije

19:00

02.05.2024

Podeli vest:

RINA/Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede od 2000. ima viziju kako da reši najvažnija pitanja u agraru. Jedno od njih je i obnova poljomehanizacije. Statistika pokazuje da su mašine zastarele, a za nabavku novih mali proizvođači nemaju para. Da bi se mehanizacija obnovila i sačuvalo selo, stručnjaci kažu da je potrebno da se do 2030, svake godine uvodi po 21.000 novih traktora. Međutim, najjeftiniji novi traktor košta oko 20.000 evra.

Od Šapca, preko Zrenjanina do Leskovca, poljoprivrednici kažu da Srbija ima odličnu klimu i plodnu zemlju – dva ključna faktora za proizvodnju hrane, ali i najskuplje gorivo i najstariju mehanizaciju koju sve teže mogu da obnove.

ftiniji novi traktor košta oko 20.000 evra.

Od Šapca, preko Zrenjanina do Leskovca, poljoprivrednici kažu da Srbija ima odličnu klimu i plodnu zemlju – dva ključna faktora za proizvodnju hrane, ali i najskuplje gorivo i najstariju mehanizaciju koju sve teže mogu da obnove.

Poljoprivrednik Ivan Mališević iz Gornje Vranjske bavi se povrtarstvom, te proizvodnjom pšenice, kukuruza i plastenika.

„Odakle da kupim (traktor). Ovaj je iz 1979. godine, a ja sam 1976. godište. Tri godine je mlađi od mene, u fazi je raspada“, kaže Mališević.

Ivan Stanković, poljoprivredni proizvođač iz Vinarca, kod Leskovca, navodi da poseduje traktor star 44 godine i da ima u planu da ga zameni. Sa druge strane, Marko Popović iz Sutjeske, kod Zrenjanina, ističe da ni veliki proizvođači ne kupuju nove traktore, a naročito mali.

Statistika srpskih traktora
Od nešto više od pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, obrađuje se 3,4 miliona hektara ili oko 67 odsto. Zemljište obrađuje oko 480.000 traktora, a najstariji su oni u Istočnoj i Južnoj Srbiji.

Dalibor Cvetanović, direktor Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije za opštinu Leskovac potvrđuje da je za opštinu najbitnije da mlada populacija obnavlja svoju mehanizaciju,

„Računamo da će tako oni ostati na svojim gazdinstvima“, ukazuje Cvetanović.

Uvoz – polovnjaci stari i do 40 godina
Njive se uglavnom oru starim IMT-ovim traktorima. Međutim, zabrinjava i činjenica kakvi se traktori uvoze.

Marija Antanasković iz Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije naglašava da je u Srbiji primetan jako velik uvoz polovnih traktora.

„Oni su starosti između 35 i 40, pa i više godina“, objašnjava Antanasković.

Konkuriši, domaćine
Iz ministarstva poručuju da svi poljoprivrednici moraju da registruju gazdinstva da bi dobili subvencije, a da će država u obnovi mehanizacije pomoći i onima koji imaju manje parcele.

Dosadašnja ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković naglašava da vlada kroz konkurs i kredit za poljoprivrednike i njihove mehanizacije može da refundiramo i do 50 odsto vrednosti za kupovinu mehanizacije.

„Od toga, 40 odsto je obezbeđena kreditna linija koji oni vraćaju u roku od pet do sedam godina, dok je 10 odsto učešće samog poljoprivrednika“, zaključila je Tanskovićeva.

Poljoprivreda je najvažnija privredna grana u Srbiji i zato bi male poljoprivrednike trebalo sačuvati. Stručnjaci kažu da nabavku mehanizacije ne bi ni trebalo posmatrati kao trošak, već kao investiciju.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.