Ministarka prosvete O PROGRAMU „BUĐENJE“: Svaki 3. MAJ će biti DAN ogromne TUGE i sećanja na žrtve

09:00

03.05.2024

Podeli vest:

printscreen/Pink TV

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da će sutra u Beogradu programom pod nazivom „Buđenje“ biti obeležena prva godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u kojem je 3. maja 2023. živote izgubilo devet učenika i radnik obezbeđenja škole.

Đukić Dejanović je istakla da će sutra, pre svega porodice ubijene dece, imati priliku da dostojanstveno izraze svoj bol, sećanje i patnju.

Ministarka je za RTS da će svaki 3. maj biti dan ogromne tuge i sećanja na žrtve.

– Pitanje ‘zašto’ nikada neće dobiti potpuni odgovor, posebno ga neće dobiti oni koji su najviše pogođeni u ovoj traumatičnoj situaciji, a to su roditelji i porodice dece pred kojom je trebalo da bude čitav život – rekla je Đukić Dejanović.

Ministrka je rekla da će „Buđenje“ biti simboličan naziv za program kojim će se sutra obeležiti godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

– Sam početak obeležavanja ili buđenja sutrašnjeg dana biće vezan za mogućnost da oni koji su u takvoj potrebi se nađu na mestu gde se zločin i dogodio. I to u jednoj prostorno-likovnoj konstrukciji gde će dostojanstveno moći da izraze svoj bol, svoje sećanje, svoju patnju na način kako oni to misle – rekla je ministarka prosvete.

Ona je navela da će najpre to moći da učine samo roditelji i najbliži članovi porodice, a posle i građani koji budu imali tu potrebu. Posle toga je planirano da od 9 do 19 sati u Tašmajdanskom parku, oko spomenika Desanke Maksimović, bude tzv. manifestacija forum.

– Jedan proaktivan odnos komunikacije članova Radne grupe i svih onih koji imaju potrebu da pošalju bilo kakvu poruku kako bi mogao da izgleda taj komemorativni doživljaj svih narednih dana i godina 3. maja, na koji način bi mogao da izgleda sam centar, na koji način zapravo razmišljamo o tome ‘zašto’ i na koji način razmišljamo o tome na koji način negovati dostojanstveno sećanje na žrtve – istakla je Đukić Dejanovićev.

(Pančevac/K1info).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.