ČITAJTE U PANČEVCU Kiš: 25 godina od bitke na Košarama

Okupili smo se kako bismo s velikim poštovanjem i dubokim saosećanjem odali počast našim herojima iz južnog Banata, koji su hrabro stajali na braniku naše otadžbine u bici na Košarama.

10:49

10.05.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Izražavamo zahvalnost svim herojima koji su položili svoje živote za našu slobodu, rekao je Tigran Kiš. Spomen-park u čast Lazara Tišme obogatiće okolinu dodatnim sadržajima. 

U organizaciji Udruženja „Da se ne zaborave” i iz podršku Grada Pančeva, u punoj dvorani Kulturnog centra Pančeva, održan je komemorativni skup povodom obeležavanja 25 godina od bitke na Košarama i pogibije pančevačkog heroja Lazara Tišme. Prisutnima se najpre obratio potpredsednik Udruženja „Da se ne zaborave” Srđan Krstić, koji je govorio o dramatičnim događajima tokom bitke na Košarama.

Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva stao je za govornicu u ime Grada. On je, između ostalog, rekao:

– Okupili smo se kako bismo s velikim poštovanjem i dubokim saosećanjem odali počast našim herojima iz južnog Banata, koji su hrabro stajali na braniku naše otadžbine u bici na Košarama. Danas smo ovde da odamo počast onima koji su podneli najveću žrtvu za našu slobodu i našu bezbednost. Pre 25 godina, tada savezna Republika Jugoslavija bila je suočena s izazovima koji su tražili neizmernu hrabrost, odlučnost i predanost. U tom trenutku, pripadnici vojske su bez oklevanja stali u odbranu svoje otadžbine.

Ovaj trenutak koristim kako bismo se podsetili života i nasleđa jednog istinskog junaka – Lazara Tišme, našeg sugrađanina, koji je ostavio neizbrisiv trag svojom hrabrošću i velikom predanošću što je dao državi Srbiji. Njegova žrtva i odanost predstavljaju primer svim generacijama koje danas žive ovde. Ovim skupom, takođe, izražavamo zahvalnost svim herojima koji su položili svoje živote za našu slobodu, a njihova hrabrost neka bude svetionik koji nas vodi kroz izazove današnjice. Obećavamo herojima sa Košara da će njihova borba, njihova žrtva i da će sećanje na njih živeti u našoj zajednici i u nama zauvek. Večna im slava i hvala im.

Izuzetno emotivne momente izazvali su najmlađi članovi KUD-a „Abrašević” i Boks kluba „Profesionalac”, kada su u prisustvu predstavnika Udruženja „Vitezovi Svetog Vida” na scenu položili 108 kala, u znak sećanja na 108 heroja koji su na Košarama izgubili živote. Potom je prikazan veoma potresan dokumentarni film o bici na Košarama.

(Pančevac / Siniša Trajković)

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca” u petak)

 

U najnovijem izdanju „Pančevca” pročitajte još: sa ciljem društvenog i ekonomskog razvoja gradonačelnik Aleksandar Stevanović je potpisao Povelju o bratimljenju Pančeva s kineskim Dongguanom; da li strani radnici uzimaju poslove našima; kakav holesterol postoji; šta Željko Jelkić kaže o borbi za radnička prava; kako je obeležen Uskrs u Pančevu…

I još mnogo, mnogo toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.