IZLOŽBA U ČAST MARTINA JONAŠA: 100 njegovih grafika i 56 ulja na platnu u galeriji u Kovačici

19:48

10.05.2024

Podeli vest:

G. J.

U Kovačici se obeležava 100 godina od rođenja Martina Jonaša, slikara koji je, uz Zuzanu Halupovu, najzaslužniji za popularnost kovačičke naive širom sveta. Tim povodom je u Galeriji naivne umetnosti otvorena izložba njegovih slika i grafika.

Iako motiv radova u polju i kukuruza nije redak na delima kovačičkih slikara naive, ljudi sa malom glavom i velikim rukama i nogama prepoznatljiv su i osoben znak Martina Jonaša, koji je tako isticao i odavao priznanje teškom i trudbeničkom životu seljaka.

Povodom stogodišnjice od njegovog rođenja u Galeriji naivne umetnosti izloženo je 100 njegovih grafika i 56 ulja na platnu. Grafike su u vlasništvu kolekcionara Jana Čeha, koji ga je dobro poznavao.

– Govorio je da je crtež jedna misao I čim mu to dođe u glavu, mora odmah da skokne do papira I olovke I da tu grafiku, taj crtež, tu misao zabeleži.”- rekao je Jan Čeh, kolekcionar slika.

Poznavaoci kažu da su na crtačkom majstorstvu Jonašu zavideli mnogi akademski slikari, a dokaz za to je i nagrada u Italiji 1978. godine, koju je podelio sa Salvadorom Dalijem. Umetnici koji ga se sećaju kažu da je rado pomagao mladim,a jedna od njih je i slikarka Desanka Petrov Morar iz Sefkerina:

– Martina Jonaša sam upoznala 1964. godine, kad je u Sefkerinu bila poplava. Pitao je da li u selu neko slika, ja sam tad već slikala. Od tada se redovno družimo. Puno puta sam noćila u nihovoj kući, na sve moje izložbe je dolazio, puno me je savetovao i pomagao mi- prisetila se Desanka Petrov Morar, slikarka naive.

Ovom izložbom povodom velikog jubileja odaje se počast i veliko poštovanje Martinu Jonašu, zato će kasnije biti prikazana i u drugim gradovima Srbije i okruženja, a sve u organizaciji Galerije naivne umetnosti iz Kovačice:

– On je to zaslužio jer je proslavio Kovačicu svuda na svetu posredstvom svojih izložbi i slika, koje su rasute u svim značajnim galerijama i muzejima, kako kod nas u Srbiji, tako i najviše možda u Italiji, istakla je Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Uz Jonaševa dela izloženi su i dečiji radovi pristigli na konkurs, a među njima se ističe skulptura seljaka sa njegovih slika, koju su sa profesorom uradili učenici kovačičke gimnazije. U subotu će u Galeriji naive u Kovačici biti održana i međunarodna konferencija na kojoj će učestvovati poznavaoci stvaralaštva i dela proslavljenog slikara i biće tu naši poznati slikari, kolekcionari, likovni kritičari i istoričari umetnosti.

(Pančevac/G.J.)

Pozorišna predstava i „Raspevani dragulji“ ovog vikenda u Kovačici

KOVAČICA Dodeljene nagrade u okviru konkursa kovačičke gimnazije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.