SUKOB ISPRED ARENE U MALMEU! Švedska policija rasterala propalestinske demonstrante

22:37

11.05.2024

Podeli vest:

printscreen/X

Švedska policija rasterala je večeras propalestinske demonstrante, okupljene oko Arene u Malmeu, gde se održava finale takmičenja Pesma Evrovizije, preneo je AFP.

Policajci su odveli demonstrate prema brojnim kamionima u blizini, što je prilično neobičan prizor u toj skandinavskoj zemlji. Više od 100 demonstranata mahalo je zastavama uzvikujući „Slobodna Palestina“. Policija je saopštila da je upotrebila suzavac u pokušaju da „odgura“ demonstrante nazad na trg, gde je bio dozvoljen propalestinski skup. Skupu je inače prisustvovala i Greta Tunberg.

Podsetimo, propalestinski demonstranti koji su se sukobili u švedskom gradu Malmeu sa policijom ispred Malme arene gde se održava Evrovizija zahtevali su da se Izraelu zabrani učešće na tom takmičenju. Desetine demonstranata su ležale na zemlji ispred koncertne dvorane ogrnuti palestinskim zastavama i boeći se sa švedskom policijom koja je pokušala da ih ukloni, prenosi švedski javni servis SVT.

U Malmeu su danas raspoređene jake policijske snage, a prema pisanju stranih medija, atmosfera je veoma napeta. Posetioci su stajali u redu ispred Malme arene u blizini ukrašeni šarenim kostimima i šljokicama dok su im demonstranti uzvikivali „Sram vas bilo“ pre nego što su pokušali da prođu kroz barijere kako bi se približili areni, zbog čega je policija za nerede formirala kordon.

Policija je odgurnula demonstrante od ulaza u arenu, ali se još desetine vratilo. Drugi demonstranti mahali su palestinskim zastavama publici koja je čekala da uđe u arenu vičući „Slobodna Palestina“.

Okolinu nadležu policijski helikopter i dronovi, a policija je upotrebila i biber sprej da rastera demonstrante kojih je, prema zvaničnoj proceni, bilo između 6.000 i 8.000. Finalno veče Evrosonga počelo je u 21 čas.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.