222 GODINE OD OSNIVANJA KOVAČICE: Niz kulturnih dešavanja tokom majske proslave

15:39

15.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

U Domu kulture „3. oktobar“ u Kovačici tokom majske proslave biće održano niz kulturnih dešavanja. Proteklog vikenda odigrana je pozorišna predstava, ali i koncert pobednika festivala „Raspevani dragulji“.

U kovačičkom Domu kulture tokom maja biće održano više manifestacija, povodom obeležavanja 222. godišnjice od osnivanja Kovačice. Proteklog vikenda ljubitelji pozorišta i slovačke narodne muzike uživali su u dva događaja – pozorišnoj predstavi i koncertu pobednika festivala „Raspevani dragulji“.

– Danas u Domu kulture smo organizovali retrospektivu zadnih 10 godina festivala „Raspevani dragulji“. Pre dve godine smo radili prvih 20 godina a sada smo se odlučili da radimo zadnjih 10 godina festivala koji se u Kovačici održava već 30 godina. Cilj je da ovo proslavimo, da se pevači koji su sada već odrasli i imaju svoje porodice, prisete kako je to bilo pre 10 godina kada su oni nastupali na ovoj sceni, istakao je Jan Tomaš, direktor Doma kulture „3. oktobar“ iz Kovačice.

Na koncertu su se predstavila 24 učesnika iz Kovačice, kao i hor OŠ „Mlada pokolenja“ i ženska pevačka drupa Doma kulture koji su nastupali kao gosti. Događaj je bila prilika da publika uživa i u prijatnom ambijentu rekonstruisanog Doma kulture, istakao je Adam Jonaš, predsednik Saveta MZ Kovačica.

– Meni je veoma drago što smo sa ovim koncertom i pozorišnom predstavom presekli vrpcu obnovljenog Doma kulure. To mi je posebno drago. Sećam se kaada se obnavljao Dom kulture, tada sam imao mnogo manje godina. Dugi niz godina nije ulagano u ovom domu a sada ga imamo u jako lepom stanju a nadam se da će ovo biti podstrek za kovačičane da se kultura digne na viši nivo, rekao je Adam Jonaš

Anička Bireš, direktorka OŠ „Mlada pokolenja“ nije krila emocije na koncertu. Ističe da je veoma ponosna na sve učesnike festivala, znajući da su svi izašli upravo iz kovačičke osnovne škole i postali kvalitetni ljudi.

– Predivno jedno veče, predivni utisci i neverovatan osećaj kada vidite ovo bogatstvo, ovu decu koja su nekada prvi put stala na ove daske u okviru ovog festivala. Danas su oni još uvek tu, ali su tu i njihova deca. Ogromno bogatstvo u svakom pogledu. Kovačica treba da bude ponosna i ako ovo nije samo naš festival, ali prosto, danas smo imali retrospektivu zadnjih 10 godina i danas smo imali uglavnom pevače i onterpretatore iz Kovačice, ma da neki od njih ne žive više ovde, ali se vraćaju svojoj Kovačici i to je veoma važno jer bez obzira kuda u svetu odu, da ponesu deo Kovačice sa sobom i da se ovde vrate, istakla je Anička Bireš.

Tokom majskih proslava, ulaz na sve manifestacije u Domu kulture „3. oktobar“ će biti besplatan, kaže direktor ove kulturne ustanove Jan Tomaš.

(Pančevac/RTV Pančevo)

REKOSTRUKCIJA ŽELEZNIČKIH STANICA: Radovi uskoro u Pančevu, Banatskom Novom Selu i Kovačici

Za bezbednost biciklista: rekonstruisana staza u Kovačici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.