SLAVIMO SVETE MUČENIKE: Za ovaj dan vezuje se važan običaj!

Ovo ne treba da radite ako želite da pronađete srodnu dušu ili sačuvate ljubav koju već imate

09:16

16.05.2024

Podeli vest:

Printscreen

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svete mučenike Timoteja i Marvu za koje se vezuje jedan poseban običaj.

Čudna je bila sudbina ovih mučenika, mladoženje i neveste. Na dvadeset dana po njihovom venčanju, bili su izvedeni na sud zbog hrišćanske vere, pred tivaidskog namesnika Ariana, u vreme cara Dioklecijana. Timotej je bio otac crkve u svome mestu.

„Кo si ti?“ upita ga namesnik, a Timotej odgovori: „Hrišćanin sam i otac crkve Božje.“

Reče mu namesnik dalje: „Zar ne vidiš ti oko tebe prigotovljena oruđa za mučenje?“ Na to Timotej odgovori: „I ti ne vidiš anđele Božje koji me krepe.“Tada je namesnik naredio da mu se želsznom šipkom probodu uši, tako da mu od bola zenice očne iskočiše.

Njegova žena Mavra je najpre bila uplašena od muka, no kad ju je muž ohrabrio, i ona ispovedi svoju nepokolebljivu veru pred namesnikom. On je naredio da joj se prvo sva kosa počupa, a potom i prste na rukama odseku. Posle mnogih drugih muka, kojima bi ubrzo podlegli da ih nije održavala lagodat Božja, oboje su bili razapeti na krst, jedno prema drugom. I tako viseći na krstu, ostaše u životu punih devet dana savetujući i hrabreći jedno drugo u trpljenju. Desetoga dana predali su svoj duh Gospodu, i tako su postali dostojni njegovog carstva.

Prema narodnim običajima, nikako ne valja šišati kosu, ako želite da pronađete srodnu dušu ili sačuvate ljubav koju već imate. Ovaj običaj su praktikovali i muškarci i žene.

(Pančevac)

SLAVIMO SVETOG JEREMIJU Ovo su običaji

OBELEŽAVAMO DAN PREPODOBNOG VASILIJA Izbegavajte svađe i loše misli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.