AMERIČKI STEJT DEPARTMENT: Razočarani smo akcijom policije u bankama na severu KiM

08:29

21.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/Kosovo online

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je, kako je navedeno, „policija preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu KiM“, ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

„Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije“, navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike, nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije upali u ponedeljak i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu KiM.

Stejt department: Razočarani smo akcijom policije u bankama na severu KiM
Ističe se da to podriva percepciju o dobroj veri Prištine „u rešavanju otvorenih pitanja“ sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Stejt department podseća da je Vlada SAD dosledno pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, a da je poslednji put to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

Stejt department ponavlja i „jasnu zabrinutost“ SAD zbog primene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM.

Vašington apeluje na Prištinu da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa”.

Pripadnici tzv. kosovske policije upali su i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu KiM, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja. Priveden je, pa pušten direktor direktora filijale Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić.

Predesednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture Poštanske štedionice na severu KiM pokazuje da je očajan jer mu njegovi „ktitori“ još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao da je upad u ekspoziture Poštanske štedionice eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM.

Prema uredbi koju su usvojile privremene prištinske institucije, na KiM su od 1. februara gotovinske transkacije dozvoljene samo u evrima, što znači zabranu dinara. Uredba Prištine dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

(Pančevac/RTS)

VUČIĆ STIGAO U NJUJORK U delegaciji sa predsednikom i ministar spoljnih poslova Marko Đurić

Vučević predsedniku Vučiću: Slobodarski narod Srbije je uz tebe

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.