Na ,,Stihovanju“ recitovalo čak 200 đaka iz 11 škola

Takmičenje u recitovanju srpske poezije namenjeno je učenicima osnovnih škola na teritoriji Grada Pančeva, a ovogodišnje je najuspešnije do sada

13:42

23.05.2024

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

Takmičenje u recitovanju srpske poezije pod nazivom „Stihovanje“, koje udruženje „Las Hentes” organizuje od 2018. godine, a po šesti put u saradnji sa Gradskom bibliotekom Pančevo, završeno je u utorak, 21. maja, finalnom večeri i izborom najboljih.

Nadmetanje je namenjeno učenicima osnovnih škola na teritoriji Grada Pančeva, a ovogodišnje je najuspešnije do sada,  jer je imalo najveći broj prijavljenih takmičara (200) i zastupljenih škola (11).

Pre toga je održano polufinale u subotu, 18. maja, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, kada je stručni žiri odabrao 22 finalista koji su nastavili takmičenje.

U kategoriji autorska poezija prijavljeno je 180 učenika, a prvo mesto je zauzela Nastasja Zagajčan (OŠ „Sveti Sava”), koja je recitovala pesmu pod nazivom „Recitatorska pesma”, Srđana Popova.

Drugo mesto je osvojila Iva Gnjatović iz OŠ „Branko Radičević”, a predstavila se pesmom „Majke optužuju”, Desanke Maksimović, dok je treće mesto pripalo Sofiji Suhanek, učenici OŠ „Stevica Jovanović” sa pesmom „Moja otadžbina”, Alekse Šantića.

Najbolja u kategoriji narodna poezija, za koju se prijavilo 20 učenika, bila je Milica Soknić (OŠ „Branko Radičević”), koja je recitovala pesmu „Ženidba Stijepe Banovića”, drugi je bio Vukašin Žarkov (OŠ „Miroslav Antić”) s pesmom „Ženidba vrapca podunavca”, a treća – Dženifa Novakov (OŠ „Stevica Jovanović”) sa pesmom „Carica Milica i Vladeta vojvoda”.

Stručni žiri činili su profesori srpskog jezika Dušica Ivanovic, Miona Komatina i Dragomir Burnać, kao i filolozi Nikoleta Dragaš i Jelena Simić, koja je i glavni inicijator i organizator manifestacije.

U revijalnom delu programa nastupili su polaznici škole gitare „Gitarta“, a Staša Dragaš i ove godine je otpevala dve pesme, kao i Nikolina Zlatanović, učenica OŠ „Branko Radičević”.

(Pančevac/J. Filipović)

GRADSKA BIBLIOTEKA Poetsko muzičko veče „Može li i nestašno?“

GRADSKA BIBLIOTEKA U petak otvaranje izložbe „Objektivom subjektivno“ fotografa Saleta Stojkovića

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.