WINE WEEKEND Majstorski miks muzike i kvaliteta za nepca

Hiljade naših sugrađanki i sugrađana, što porodično, što samostalno, bili su svedoci vrhunskog muzičkog događaja začinjenog najkvalitetnijim vinima i najukusnijom hranom s ovih prostora.

19:56

26.05.2024

Podeli vest:

Pančevac

Aleksandar Fleming je rekao da penicilin leči, ali da vino ljude čini srećnim, a dobro raspoloženje prisutnih podstaklo je umeće, znanje i rad, koji su krunisani u proizvodima 28 vinarija iz cele Srbije

Najmlađa pančevačka manifestacija – „Wine Weekend”, koja je imala premijeru tokom poslednja tri dana u Narodnoj bašti, najlepšem parku na svetu, okončana je u nedelju 26. maja vinskim matineom. Hiljade naših sugrađanki i sugrađana, što porodično, što samostalno, bili su svedoci vrhunskog muzičkog događaja začinjenog najkvalitetnijim vinima i najukusnijom hranom s ovih prostora.

Program drugog dana ovog hedonističkog dešavanja, ljubiteljima vina, gastronomije i muzike, sa profesionalno „skockane” bine, upotpunili su hor „Vokal kids”, Festivalski orkestar i hor „Virtuozi” pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, kao i Alex B. i „The Fergusons”.

Svi muzički programi bili su besplatni, a za degustaciju vina bile su obezbeđene „povratne” čaše koje su se mogle iznajmiti uz depozit od 500 dinara.

Kako se moglo čuti tokom najave programa drugog dana festivala, „još odavno je Aleksandar Fleming rekao da penicilin leči, ali da vino ljude čini srećnim”, te da će dobro raspoloženje prisutnih podstaći umeće, znanje i rad, koji su krunisani u proizvodima 28 vinarija iz cele Srbije.

Muzički deo drugog dana manifestacije otvorio je dečji Hor „Vokal kids”. Osnivač i dirigent hora, koji radi pod okriljem Muzičkog centra „Vokali”, jeste profesorka solfeđa u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” Jelena Cvetić, koja iza sebe ima više od 20 godina iskustva u vođenju horskog pevanja i rada s decom. Potom, priređen je pravi muzički spektakl u režiji Festivalskog Orkestra i Hora „Virtuozi”, pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića.


„Virtuoze” čine vrhunski muzičari iz nekoliko najboljih profesionalnih orkestara i horova u Srbiji, profesori Fakulteta muzičke umetnosti, upotpunjeni najperspektivnijim mladim snagama naše muzičke scene. Serijom fenomenalnih koncerata pred velikim auditorijumom u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji, te nastupima sa vrhunskim solistima Najdželom Kenedijem, Brinom Terfelom i Stefanom Milenkovićem, dobili su zaslužena priznanja publike i stručne kritike. Od osnivanja, ansamblom „Virtuozi” rukovodi maestro Bojan Suđić, po rečima naših najeminentnijih kritičara – „najblistavije dirigentsko ime na ovim prostorima”, čija biografija obiluje nastupima s najboljim domaćim i svetskim ansamblima, kao i saradnjom s najistaknutijim svetskim solistima. Maestro Suđić je posebno prepoznat po popularizaciji umetničke muzike. Tako su posetioci od početnih virtuoznih pasaža klasike i poznatih operskih melodija, preko latino zvuka, mogli da čuju i prepoznatljivi domaći zvuk u obradi za orkestar i hor. Muzicirali su „Virtuozi”, sjajni tenor i Prvi Glas Srbije Dušan Svilar, pod rukovodstvom Bojana Suđića.


Još jedna od stvari po kojima je Pančevo poznato van granica naše zemlje jeste „Džez festival”, koji već više od 25 godina organizuje Kulturni centar Pančeva. Uz želju da i ova manifestacija, koja je sada započeta, traje i dostigne popularnost pančevačkog „Džez festivala”, publici su se predstavili Alex B. & „The Fergusons”. Aleksandra Bijelić je prisutna na domaćoj muzičkoj džez i pop sceni skoro dve decenije.

Završila je master studije na Katedri za džez i popularnu muziku, a pored uspešne koncertne karijere, aktivno se bavi i vokalnom pedagogijom. Kontinuirano nastupa s „Big Bendom” RTS-a i Beogradskim diksilend orkestrom s kojim je objavila album „All that jazz”. Sa svojim bendom, kvintetom „Alex & The Fergusons” objavila je zbirku obrada pop i džez klasika pod nazivom „A Basement Session”. Aleksandra i njena ekipa su „razvalili”, niko nije hteo da ide kući.

Da podsetimo, prve večeri festivala profesori iz kamernog orkestra „Panartist” genijalno su „održali čas” muzike, pa je Tamburaški orkestar Pančeva pod upravom Mihajla Jovića pokazao čemu služe instrumenti, a onda su Dejan Petrović i „Big Band” raspalili publiku. Projekat je sprovela Turistička organizacija Pančeva uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a pokrovitelj festivala bio je Grad Pančevo.

(Pančevac / S. T.)

WINE WEEKEND NE SMETE PROPUSTITI Vinski matine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.