Orlović: Podnosim ostavku na mesto dekana FPN, ne želim da delim fakultet

15:42

08.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

BEOGRAD – Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu Slaviša Orlović, koji je na jučerašnjoj sednici Saveta fakulteta biran za novog dekana, izjavio je danas da podnosi ostavku „na mesto dekana“, uz obrazloženje da „ne želi da deli fakultet“.

„Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina članova Nastavno-naučnog veća“, napisao je Orlović.

On se u poruci upućenoj Naučno-nastavnom veću i Savetu FPN-a, koju je objavio na društvenoj mreži Iks (X), zahvalio koleginicama i kolegama koji „nisu podlegli neviđenom pritisku“ i ipak glasali za njega na Veću i Savetu koji su održani u atmosferi „neprimerenoj za akademsku instituciju“.

„Moju kandidaturu je osim Odeljenja, svojim potpisima podržalo i 21 koleginica i kolega. Nakon mog izbora na sednici Nastavno-naučnog veća, koja je održana 30. maja gde sam dobio većinu na tajnom glasanju rezultatom 55 naspram 42 glasa, do sednice Saveta FPN 7. juna, protiv mene se vodi kampanja, hajka i medijski linč“, ocenio je Orlović.

Naveo je i da je javnost već obaveštena dopisom dekana da se protiv njega „nema odluka niti postupaka“, kao i da u izbornom postupku nijedan član kolektiva nije podneo žalbu ili prigovor Izbornoj komisiji, Naučno-nastavnom veću, Savetu ili Etičkoj komisiji fakulteta.

„Sednica Saveta FPN održana 7. juna, na kojoj se glasalo o izboru dekana, kada je doneta odluka o izboru dekana većinom od ukupnog broja članova, protekla je u okolnostima koje su diskreditovale izborni postupak (otkazivanjem sednice, proglašavanjem sednice nelegalnom, zabranom ulaska članova na glasanje, snimanjem glasanja i različitim tumačenjima i interpretacijama) i kreirale atmosferu snažne polarizacije“, ocenio je Orlović.

Dodao je da će u narednim danima detaljno obavestiti organe FPN o svim događanjima vezanim za njegov izbor za dekana.

Slaviša Orlović na jučerašnjoj sednici Saveta FPN nije izabran za dekana, jer je za njegov izbor glasalo 13 od 27 članova Saveta, nakon čega je odlučeno da se Savet svede na 22 člana, jer je petoro podnelo ostavku, pa je 13 glasova bilo dovoljno njegov za izbor, ali je pravna služba fakulteta ocenila da je takvo tumačenje protivzakonito.

Juče je ispred fakulteta održan protest nekoliko stotina studenata, koji se protive izboru Orlovića za dekana, jer je ga je više studentkinja pre 10 godina optužilo za seksualno uznemiravanje.

 

Srbija UPLAĆUJE 10 MILIONA EVRA za auto-put Bijeljina-Sremska Rača! “Danas smo se IZBORILI za JEDINSTVO NARODA”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.