Prva srpska kosidba u Čikagu

Manifestaciju je blagoslovio o. Savo Bosanac, zdravičar i voditelj programa je bio Igor Obarović, domačini su bili udruženja Hercegovac i krajiško "Prelo".

17:00

03.07.2024

Podeli vest:

Prelo - Udruzenje Krajiskih Srba
Prelo - Udruzenje Krajiskih Srba

U Čikagu, na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja, prvi put je održana kosidba koja je od velikog značaja za očuvanje tradicije, ali ovaj put revialno. Inače manifestacija  je održana na crkvenom imanju u naselju Homer Glen.

Manifestaciju je blagoslovio o. Savo Bosanac, zdravičar i voditelj programa je bio Igor Obarović, domačini su bili udruženja Hercegovac i krajiško „Prelo“.

– Još pre nekoliko godina Dušan Magazin iz Udruženja „Hercegovac“ doneo je iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima. Tako će moći i oni koji trenutno nemaju svoju kosu da se odmere u kosidbi na tradicionalan način – kaže Dančuo.

Manifestaciju je službeno otvorila i proglesila pobednike generalna konzulica BiH u Čikagu Tatjana Teluć koja je pohvalila organizatore na naporima koje čine na njegovanju običaja svoga kraja koje prenose i na generacije rođene u Americi.

Mnogo su i na ovaj način upoznali Zavičaj svojih predaka i dobili želju da ga posete.

Kosidbu je službeno prvim otkosom otvorio najstariji kosac, ugledni član srpske zajednice u Čikagu Pero Stanojčić, koji je kosio sa kosom koju je pre pola veka sa Korduna doneo njegovo otac.

Iako je kosidba bila revijalna, orgaizatori su podelili nagrade najboljim.

Počast prvog kosca je dobio Pero Stanojčić, za drugog kosca je proglašen Slađan Ćećez poreklom iz Hercegovine i treći je bio Petar Vlajnić poreklom sa Korduna.

U celodnevnom programu su učestvovale muška i ženska pevačka grupa, održan je običaj doručka na otkosu, a posle porglašenja pobednika nastupila je folklorna grupa Oko sokolovo iz Čikaga.

Pospodne su održane i narodne sportske igre kao što je bacenje kamena sa ramena, najvlačenje konpca i druge.

Za sledeću kosidbu, koja će biti takmičarska, organizovari najavljuju da će održti i kratki kurs košnje za sve one koji to žele – a po onome pokazanome danas, zainteresovanih će sigurno biti.

(Pančevac/Facebook)

KAČAREVO UGOSTILO SPISATELJICU IZ MAKEDONIJE Održano književno veče Blagojke Filipčeve

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.