Raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila u Srbiji: Potvrđena četiri slučaja, jedan u južnom Banatu

16:37

03.08.2024

Podeli vest:

Pixabay

U Srbiji su u ovoj sezoni registrovana četiri slučaja groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose inficirani komarci, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog i Južnobanatskog okruga. Dve obolele osobe su muškog pola, starosti 80 i 78 godina, dok je jedna ženskog pola, uzrasta 72 godine.

Takođe, na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj.

U sezoni nadzora 2024. godine, do 31. jula 2024. godine, u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljena su 52 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Grčkoj (20), Italiji (16), Španiji (9), Francuskoj (2), Mađarskoj (2), Austriji (2) i Rumuniji (1).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

(Euronews Srbija)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.