Evo šta se dešava vašem telu kada mrzite svoj posao

19:30

30.08.2024

Podeli vest:

pexels

Svako ko ima posao ima loše dane na poslu, ali postoje znakovi na koje zaposleni moraju pripaziti pre nego što se loša nedelja pretvori u mesece iscrpljujućeg stresa na poslu, koji uništava zdravlje.

U nastavku pričamo o onome što se događa vašem telu kada mrzite svoj posao, prenosi HuffPost.

Ne možete da spavate
„U većini slučajeva ćete provesti besane noći, te je ovo najčešći znak da na poslu nešto ne ide kako treba“, rekla je klinička psihološkinja iz Marylanda Monique Reynolds iz Centra za anksioznost i promenu ponašanja. „Ljudi ne mogu da spavaju jer im um ubrzano radi. Bude se usred noći razmišljajući o svom popisu obaveza.“

Nekoliko neprospavanih noći nije velika stvar, ali ako ovo postane obrazac, to može biti znak da je vaš stres na poslu postao toksičan.
Imate glavobolje
Vaši mišići se napinju kako bi zaštitili vaše telo od povreda. Kada na radno mesto gledate kao na opasnu zonu, vaši mišići ostaju zategnuti, tvrdi Američko udruženje psihologa.

Hronična napetost u vratu, ramenima i glavi može biti povezana s migrenama i tenzijskim glavoboljama. „Stres stvara fiziološke simptome, a to se manifestuje kao bol“, rekao je Reynolds.

Bole vas mišići
Kad vam je posao toksičan, možete se osećati kao da se stalno borite. Pod percipiranom prijetnjom, vaš mozak preplavljuje vaš organizam adrenalinom i drugim hormonima stresa.

„Naši nervni sistemi na toksičnim poslovima stalno su na ivici“, rekao je Reynolds. “Stalno smo u iščekivanju, spremni da reagujemo na neprijatnog šefa ili saradnika.“

Vaše mentalno zdravlje se pogoršava
Reynolds je primetio da povećani stres može pogoršati postojeće probleme mentalnog zdravlja. “Neko ko bi mogao imati problem u toksičnom radnom okruženju, osećaće se loše što negativno utiče na mentalno zdravlje.

Ako se osećate kao da vas šef ne voli, vaše mentalno zdravlje će platiti cenu. Takođe, nepravda na poslu i osećaj da vas ne cene dovoljno može naštetiti vašem sveukupnom zdravlju.

„Nepravda je posebno otrovan stresor jer pogađa srž onoga što jesmo“, rekao je. “Kada se prema meni ponašate nepravedno, napadate moje dostojanstvo kao osobe — u suštini kažete da ne zaslužujem fer tretman ili da se prema meni ponašaju isto kao prema drugima.“

Češće ste bolesni
Ako ste stalno prehlađeni, razmislite kako se osećate u vezi s poslom. Veliki broj istraživanja pokazuje da hronični stres može ugroziti imuni sistem, čineći vas osetljivijim na bolesti.

Gubite interes za seks
Kako provodite svoje vreme, odražava ono što cenite. Kad svoj posao nosite kući sa sobom, vaši odnosi mogu trpeti. Američko udruženje psihologa primećuje da kada žene moraju uskladiti profesionalni stres sa svojim stalnim osobnim i financijskim obavezama, to može smanjiti seksualnu želju.

Kod muškaraca ovaj hronični stres može rezultirati nižom proizvodnjom testosterona, što zauzvrat dovodi do nižeg libida. „Mora postojati određena količina opuštenosti kako bi se omogućio osećaj uzbuđenja“, rekao je Reynolds.

Stalno ste umorni
Ako se stalno osećate umorno, bez obzira na to koliko dugo spavate, možda je pravi krivac vaš posao.

Kelloway je primetio da „ne postoji određeni način na koji pojedinci reaguju na toksično radno mesto“, ali je rekao da je umor u rasponu fizičkih simptoma koje zaposleni mogu osećati.

Toksični poslovi mogu stvoriti krug koji nas iscrpljuje, rekao je Pfeffer. „Osećate se preopterećeno jer predugo radite, a radite predugo jer se osećate preopterećeno“, rekao je.

Imate probavne probleme
Probavne smetnje, zatvor i nadutost mogu se povezati sa stresom, jer stres utiče na ono što creva probavljaju i takođe može promeniti naše crevne bakterije, što zauzvrat utiče na naše raspoloženje.

Zbog toga možete imati bolove u želucu kada ste uzrujani, rekao je Kelloway, koji je to i sam iskusio na jednom toksičnom poslu.

„Pre otprilike šest meseci počeo sam primećivati da me svake nedelje poslepodne boli stomak. Nije me simptom, već trenutak (upravo kad sam počeo razmišljati o tome što moram učiniti u ponedeljak ujutro) upozorio na povezanost s poslom“, rekao je. „Svi simptomi su nestali kad sam dao otkaz i prešao na nešto drugo.“

Vaš se apetit menja
Vaš apetit je usko povezan s vašim mozgom. Pod akutnim stresom, vaš odgovor na borbu ili beg oslobađa adrenalin, govoreći vašem telu da potisne probavu kako bi se usredsredio na spasavanje od percipirane opasnosti, prema Harvard Health Letteru.

Međutim, pod dugotrajnim stresom, nadbubrežne žlezde vašeg tela oslobađaju i stvaraju kortizol, hormon koji može povećati glad. Kada vaš posao uzrokuje dugotrajne emocionalne probleme, možete se okrenuti hrani za utehu.

Harvard takođe ističe da konzumacija slatke hrane može otupeti reakcije i emocije povezane sa stresom, zbog čega se na nju često gleda kao na hranu za utehu – ali to je nezdrava navika koju biste trebali izbegavati, prenosi RTCG.

(BIZLife)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.