Dani pančevačkog rokenrola: Od veterana pa do mladih nada

20:10

30.08.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Dvanaesti Dani pančevačkog rokenrola otvoreni su na platou ispred Kulturnog centra Pančeva. Prve večeri nastupili su sastavi „Oluci“, „Apple shampoo“, „The Greens“, „Baštovani“ i „Polaris“.

Ova manfestacija u organizaciji Udruženja rok muzičara, kao i dosad, okupila je izvođače i ljubitelje rokenrola svih generacija – od veterana pa da mladih nada.

A u te rok-muzičare pred kojima je budućnost spada i Bogdan Sokolović iz pančevačkog sastava „Baštovani“.

– Naš bend je nastao početkom ove godine, a okupili smo se kako bi svirali RNB muziku. Pored mene tu su pevačica Simona, klavijaturista Marko, gitarista Mihailo i bubnjar Žarko, a u proseku imamo između 21 i 22 godine. Orijentisani na smo na i na gruv, a ovog pua smo izveli numere od Šade, Ejmi Vajnhaus i Erike Badu, kao i autorsku pesmu pod nazivom „Čuvaj me“, koju je napisala naša Simona. Inače, pomno pratim lokalnu rok scenu, a sa mnogim muzičarima se družimo i sarađujemo. Kada sam počinjao ovde je bilo mnogo zanimljivih benova kao što su „Antikor“, „Apsurd“, „Jutarnji program“…  Ova manifestacija je super, a mogu da kažem i da se lepo razumemo sa ikusnijim muzičarima. Moj muzički izbor je potekao od kuće, ali i od najbližeg okruženje, jer Pančevo je, po meni, postalo centar rokenrola – kaže Bogdan.

Srednjoj generaciji pripada Đorđe Živković iz benda „The Greens“, koji je nastao na Badnje veče prošle godine.

– Skupili smo se s namerom da sviramo muziku 90-ih i ranih 2000-ih, a inače članovi benda u proseku imaju oko 37 godina. Pored mene tu su Sofija Ilić, na klavijaturama, kao i prekaljeni Milan Despotovski Cezar, na basu i Milan Topalovački Topa, na bubnjevima. Mislim da je ova manifestacija pravo osveženje za grad i čuva kulturu roka, a večeras smo svirali pesme koje izvodimo iz duše – navodi Đorđe.

Njegova koleginica iz grupe Sofija Ilić, napominje da je, kada je reč o izboru muzičkih pravaca, uticalo i to što su se i njoj, kao i Đorđu, otac bavio tom muzikom.

– S druge strane, moj muzički uzor je EKV, a volim i „Flitvud mek“, čiju smo numeru odsvirali i ovog puta, kao i od „Kilersi“, INXS-a… Inače, završila sam etnomuzikologiju, a u poslednje vreme nisam se intenzivno bavila muzikom, pa je ovo bila savšeno dobra prilika da se vratim sviranju. Mislim da se i u gradu, nakon godina učmalosti, ponovo budi rok scena, pre svega i zbog pojave bendova „Funk me up“ i „Groove of“ – ističe Sofija.

A upravo „Groove of“ jedan je od učesnika druge večeri Dana pančevačkog rokenrola, ispred Kulturnog centra Pančeva od 20 sati, kada će nastupati još četiri sastava: „Matorani“, „Isabel“, „Afazija“ i „Clasic rok bend“.

(Pančevac/J. Filipović)

Dani pančevačkog rokenrola uskoro po dvanaesti put ispred Kulturnog centra

Od večeras Letnji program Kulturnog centra Pančeva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.