GINEKOLOŠKI VIDEO KOLPOSKOP STIGAO U OPOVO: Važan pri ranoj dijagnostici malignih tumora

13:26

22.10.2024

Podeli vest:

Foto: Glas Opova
Foto: Glas Opova

Nakon nabavke novog ultrazvučnog aparata sa kolor doplerom u Dom zdravlja Opovo je stigao i novi ginekološki video kolposkop.

Kolposkopi su medicinski aparati koji omogućavaju pregled grlića materice pod svetlosnim osvetljenjem uz istovremeno uveličavanje slike i imaju veoma važnu ulogu pri ranoj dijagnostici malignih tumora genitalnih organa žene, prenosi Glas Opova.

Direktorka Doma zdravlja Opovo Sofija Popović ističe benefite novog video kolposkopa.

– Kao i do sada trudimo se da ulažemo u opremu i za ovaj video kolposkop smo aplicirali kod Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo smatrajući da je potreba da se i ginekološka služba podigne na viši nivo sa opremom. Ovaj aparat ima nove performanse, bolju vidljivost, lakšu upotrebu za doktora, a za pacijenta jednu sigurnu dijagnostiku. Na ovaj način unosimo neke novine, da olakšamo rad, a pacijentu omogućimo da ne mora da ide u privatne ordinacije i da tu vrstu tehnologije može da ima i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, izjavila je dr Popović.

Foto: Glas OpovaFoto: Glas Opova

Direktorka opovačke zdravstvene ustanove smatra da Dom zdravlja Opovo pruža kvalitetnu tehničku i stručnu dijagnostiku u oblasti radiologije i ultrazvuka.

– U Domu zdravlja radimo i preventivne preglede i pokušavamo da kompletnu dijagnostiku svedemo na primarnu zdravstvenu zaštitu. Da bi smo to postigli moramo imati i opsežnu opremu. U ovakvim mestima koja su izdvojena potrebno je da imamo puno određenih aparata da bi smo maksimalno mogli da odgovorimo u dijagnostici, tako da nam je prošlog meseca stigao novi ultrazvučni aparat, koji smo takođe dobili putem apliciranja kod resornog pokrajinskog sekretarijata, i na taj način uspeli da rendgen dijagnostiku odvojimo, odnosno, da pored doktora koji ovde radi radiologiju, omogućimo da još i neki drugi doktori koji su završili edukacije za ultrazvuk mogu da rade u procesu preventivnih pregleda. Šta to znači. Konkretno, da doktorka koja je završila edukaciju ultrazvuka štitne žlezde može odvojeno da radi od radiologije, takođe radi se odvojeno abdomen i za takve potrebe ne možemo imati jedan ultrazvuk. Moja ideja je i da se određena sela mogu odvojiti, odnosno raditi ultrazvuk i u ostalim jedinicama Doma zdravlja jer imamo edukovane doktore za ultrazvuk. Tako će od sledećeg meseca biti u Baranbdi gde ćemo pokriti Barandu i Sakule ultrazvukom. Na kraju pozvala bih žene da odaziv bude veći na odeljenju ginekologije jer su preventivni pregledi izuzetno važni, a naš Dom zdravlja može odgovoriti i tehnički i kadrovski, poručila je dr Sofija Popović.

Vrednost novih medicinski aparata je osam miliona dinara.

(Pančevac/Glas Opova)

DOM ZDRAVLJA OPOVO ZADRŽAO SVOJE APOTEKE Dr Popović: U malom mestu morate da imate sve što vam treba

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.