VUČIĆ I ŠUJOK SE OBRATILI JAVNOSTI: Odnosi između Srbije i Mađarske na najvišem nivou u istoriji

11:17

28.10.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/Instagram: buducnostsrbijeav

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok boravi danas u poseti Srbiji, gde ga je ugostio predsednik Aleksandar Vučić.

Obraćanje Vučića

Predsednik Vučić izjavio je da Mađarsku doživljavamo ne samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja.

– Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou u istoriji. Mi u Srbiji Mađarsku doživljavamo kao iskrenog prijatelja. Mi imamo i brojne zajedničke interese. Uz zahvalnost za podršku na našem evropskom putu, želeo bih da kažem da je ekonomija ono što na najbolji mogući način potvrđuje naše veze. Mađarska je postala četvrti trgovinski partner Srbije. Ti rezultati mogu biti i bolji. Želim da izrazim nadu da ćemo dan pre otvaranja brze pruge Subotica – Budimpešta, biti potpisan ugovor između četiri zemlje, Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke – rekao je Vučić i dodao da će češki premijer za dva-tri dana biti u Srbiji.

– Što se gasa tiče, mi ćemo i dalje biti pouzdan partner Mađarskoj. Želimo i zajedničku berzu električne energije. Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje Srbije i Mađarkse. Kada budemo imali brzu prugu, već smo dogovorili, policija i carina mađarska i srpska u Beogradu i Budimpešti i to je to. Pravimo mega projekat za Horgoš-Reske – rekao je Vučić i istakao posebnu ulogu Saveza vojvođanskih Mađara.

– To je politika poštovanja, prijateljskog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa. Za nas je SVM most prijateljstva i bratstva Srbije i Mađarske – kazao je Vučić i dodao da je sa gostom razgovarao i o izborima u Americi, ratu u Ukrajini.


Obraćanje Šujoka

Predsednik Šujok izjavio je da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane članica Evropske unije.

– U Mađarskoj imamo običaj da kažemo da se dobri prijatelji poznaju u zlu. Mi smo sami radili da postignemo jedno iskreno prijateljstvo. Moja treće putovanje u inostranstvo, dovelo me u Beograd. Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane članica EU. Vreme je da se obećanje koje je EU dala Zapadnom Balkanu, najzad i ostvari – rekao je Šujok.

Kako je naveo, Srbija je tranzitni partner za Mađarsku i omogućava im povećanje količine gasa.

– Imamo odličnu saradnju i po pitanju izgradnje železničke pruge između Beograda i Budimpešte. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina i mi u Mađarskoj obezbediti da se pokrene železnički saobraćaj na toj pruzi. Učinićemo sve što je do nas da se ubrza prelazak granice. Mi smo zahvalni što mađarski narod u Srbiji ima jednu stabilnu poziciju. Za mene je velika čast što imamo priliku da odemo u Čurug – rekao je mađarski predsednik.

Sastanak delegacija Srbije i Mađarske

Nakon sastanka dvojice lidera usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske koje predvode dvojica predsednika.

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ UGOSTIO ŠUJOKA: Dobro nam došli dragi predsedniče Mađarske

VUČIĆ: Picula mora da se kvalifikuje za razgovor sa mnom

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.