Čačak kao evropske metropole: Na najatraktivnijoj lokaciji u gradu postavljen punjač za električne automobile

10:28

31.07.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Elektri;ni automobili na srpskim putevima više nisu novost, jer iz godine u godinu sve je više ljudi koji biraju da se umesto na gorivo, zaprvo voze na struju. Kljunu ulogu u toj revoluciji imaju punjači za električna vozila, a grad Čačak je još jednom pokazao da ide u korak sa savremenim svetskim trendovima. Na jednoj od najatraktivnijih lokacija grada na Moravi kod Sportskog centra „Mladost” i Gradske plaže postavljen je punjač za električna vozila gde će putem tog mobilnog uređaja vozači brzo I lako moći da dopune svoja auta.

– Mnogo nam znači ovo sigurno stajalište kada je u pitanju punjenje automobile na ova j derivate, sada za male pare pređemo dosta kilometara. Takođe, i za ekologiju je značajna ova mreža elektro punjača kroz Srbiju, koja je u polsednje vreme sve rasprostranjenija. Ovde na Gradsjih plaži gde je atraktivan lokalitet dok popijem kafu, automobile je već napunjen. Evo primera, recimo, imao sam priliku da do Crne Gore, do primorja u jednom pravcu otputujem za samo pet evra”, rekao je za RINU Matija Zlatanović jorisnik i vozač električnog automobila.

Grad Čačak ima tendenciju da bude jedan od vodećih gradova u Srbiju kada su u pitanju elektro vozila i punjači za njih, jer je prepoznao benefite i oggromne pogodnosti.

– Nkada su automobili promenili čovečanstvo, a sada je vreme da čovečanstvo promeni automobile prelaskom na električna vozila. Do 2010. godine u svetu je bilo oko 750 miliona vozila na fosilna goriva, a poređenja radi, samo u Kini ćemo dostići taj broj u ovoj deceniji. Njihov ugljenični otisak je naravno prevelik I ceo svet se trudi da se to smanji i da pređemo na ekološki prihvatljivija vozila. Ono što moram da napomenem sa ponosom jeste da grad Čačak prati svetske trendove, da smo postavili novi električni punjač ovde na Gradskoj plaži na atraktivnoj lokaciji, ali, naravno, trudićemo se da u nekom narednom periodu da povećamo ovaj broj, jer zaista težimo ka tome da posatnemo lider kada je u pitanju broj punjača po glavi stanovnika i da negde pariramo zemljama iz centralne Evrope”, rekla je Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika Čačka za zaštitu životne sredine.

(Pančevac/RINA)

DESNO DVA, PA NOGA PREKO NOGE Veličanstvena slika poslata iz Čačka: Folkloraši iz čitavog sveta naučili da igraju čuveni Moravac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.