DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Rok za podnošenje zahteva je 31. oktobar!

14:58

02.08.2024

Podeli vest:

PIXABAY

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je  da je država do sada za subvencionisanje električnih vozila, prema uredno pristiglim zahtevima u 2024. godini, izdvojila oko 107 miliona dinara.

Vredi istaći da je ovogodišnji plan da se za ovu namenu ukupno izdvoji 170 miliona dinara iz budžeta. To znači da će uz podršku države na srpskim drumovima biti 187 novih električnih vozila, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Dakle, građani, preduzetnici i pravna lica koji žele da pređu na ekološki prihvatljiv vid transporta treba da znaju da je po uredbi iz tekuće godine na raspolaganju još 63 miliona dinara za subvencije.

Prema rečima nadležnih u državi, do sada je Srbija u te svrhe utrošila više od milijardu dinara iz budžeta Ministarstva. Da podsetimo, kada na tržištu bude dostupan novi model „fijat grande panda” iz kragujevačke fabrike „Stelantis”, Vlada Republike Srbije će podržati građane u kupovini ovog modela s 5.000 evra.

Pravo na subvenciju za kupovinu električnog vozila mogu ostvariti fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a predviđena podrška iznosi od 250 evra do 5. 000 evra, u zavisnosti od vrste vozila.

Zahtevi se podnose Ministarstvu dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. oktobra tekuće godine. Prema zvaničnim podacima, u prethodne četiri godine, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, kupljeno je oko 2.500 ekološki prihvatljivijih vozila.

(Pančevac/Z.S.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.