Stiže 5G mreža: 2027. gotovo polovina Srbije biće pokrivena signalom

17:00

13.08.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS
Printscreen/RTS

Vlada Srbije je usvojila Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine. Njom se predviđa da širenje 5G mreže kreće od 2026, da će 2027. pokrivenost teritorije biti 40 odsto kao i da će kompleks EXPO biti pokriven 5G signalom.

Da se uvođenje ove mreže bliži nedavno je potvrdio i generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić.

„Najmodernija 5G mreža stiže u Srbiju vrlo uskoro, krajem ove godine ili početkom 2025, čim se raspiše tender za dodatni frekventni opseg. Mi već uveliko instaliramo bazne stanice, koje su potpuno spremne za 5G i čim dobijemo frekvenciju pustićemo je prvo u najvećim gradovima, a onda u ostatku zemlje“, izjavio je Lučić.

Implementacija 5G mreže na teritoriji Republike Srbije još uvek nije započeta zato što se nisu stekli uslovi za to. Međutim, u narednim godinama očekuje značajna aktivnost u ovom segmentu.

Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija predviđa da će 2026. godine 10 odsto teritorije Srbije biti pokriveno 5G mrežom, a 2027. godine 40 odsto. Što se tiče kompleksa EXPO, on će već 2026. biti pokriven ovim signalom.

„Uvođenje 5G mreža će omogućiti brže internet veze, veću pouzdanost, smanjenje kašnjenja u mreži, podršku za raznovrsne inovativne aplikacije. Time se otvara put ka unapređenju komunikacija u svim sektorima društva i bržem privrednom rastu“, navodi se u Strategiji.

Ističe se da je za početak uvođenja ove mreže u Srbiji neophodno ispuniti određene preduslove.

„Ova mera obuhvata pripremu regulatornih okvira i bezbednosnih standarda, ključnih za implementaciju naprednih 5G mreža, kao i nastavak izgradnje optičkih spojnih puteva u gradskim sredinama i ruralnim predelima. U Republici Srbiji je do sada, pored preraspodele radio-frekvencijskih opsega, uspostavljen i regulatorni okvir koji predstavlja dobru osnovu za nastavak aktivnosti na ovom polju“, istaknuto je.

Jedan od preduslova je i Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje  radiofrekvencijskog spektra od interesa za uspostavljanje 5G mreža. Prema Strategiji, on je biti donet u trećem kvartalu ove godine.

Uvođenje 5G mreže podrazumeva i:

Donošenje Uredbe o utvrđivanju instrumenata za smanjenje bezbednosnih rizika povezanih sa uvođenjem mobilnih mreža 5G (tokom 4. kvartala 2024);
Sprovođenje postupka javnog nadmetanja za dobijanje dozvola i dodela dozvola (tokom 4. kvartala 2025);
Kontinuirano izveštavanje o postignutoj pokrivenosti 5G mrežama;
Kontinuirano sprovođenje prezentacija na javnim skupovima i edukativno-informativnih kampanja na nacionalnom i lokalnom nivou u vezi sa prednostima i bezbednosti primene 5G tehnologije, posebno imajući u vidu mogući uticaj na zdravlje ljudi;
Puna primena Uredbe o utvrđivanju instrumenata za smanjenje bezbednosnih rizika povezanih sa uvođenjem mobilnih mreža 5G (tokom 4. kvartala 2027).

(B92)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.