Dr Živko objasnio šta se dešava sa KROMPIROM!

19:00

16.09.2024

Podeli vest:

RINA,
RINA

Uzgoj krompira u Srbiji izgleda da ne ide na bolje. Smanjuju se površine pod ovim usevom, prinosi su dosta nestabilni, a ni vremenski uslovi ne idu na ruku. Razgovarali smo sa dr Živkom Bugarčićem o tome kakva je situacija sa krompirom ove sezone.

Kako nam je Bugarčić objasnio, ,,tužna priča o krompiru se nastavlja”. Sve je manje proizvodnje, sve se više uvozi, a protekle dve godine nisu bile pogodne za uzgoj krompira ni što se tiče klimatskih uslova.

Početkom jula je delovalo da će sezona biti sasvim solidna, ne samo za krompir, već i za ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, niz toplotnih talasa koji je započeo 5. jula i potrajao je sve do nedavno, doveo je doslovno do prženja lisne mase.

Uz toplotne talase išla je i suša, a čak ni oni koji su navodnjavali nisu uspeli da ostvare dobre rezultate, jer pri visokim temperaturama staje fotosinteza i nema prirasta krtola.

Zbog visokih temperatura krompir je veoma rano, prinudno završio svoj vegetacioni period, pa je ubrzo došlo do raspadanja krtola u toplom zemljištu.

Postojao je dogovor o izvozu krompira u Rumuniju. Međutim, nedugo nakon što se naš krompir našao u maloprodaji, stigle su i žalbe kupaca na trulež pa je uvoz iz Srbije obustavljen. Nažalost, izgubili smo šansu da izvezemo jednu značajnu količinu krompira.

Na našem tržištu ćemo ponovo imati značajan deficit krompira, a krompiri će izuzetno brzo klijati u skladištima, pa ćemo za veoma kratko vreme imati dehidriranje krtola i veoma loš kvalitet krompira na tržištu. Kao posledica toga, bićemo prinuđeni da uvozimo velike količine jelovnog krompira.

Cena krompira u skladu sa situacijom
Kako je dr Bugarčić objasnio, krompir je u poslednjih nekoliko godina držao solidnu cenu. Pad cene krompira osetio se polovinom zime, kada na tržište dospe roba iz uvoza. Međutim, ove godine, krompir je u deficitu ali drži NISKU cenu.

Propuštena je i šansa da se tokom juna, sa cenom krompira od oko 35 centi, sklope dogovori o izvozu na evropsko tržište. Naime, Srbija je tada imala prinos koji domaće tržište nije moglo da potroši. Pored cene od 60 centi u većem delu evropskog tržišta, Srbija bi bila veoma konkurentna. Međutim, kako kaže dr Bugarčić, izgleda da smo mi veštiji u uvozu nego u izvozu.

Trenutna cena krompira je oko 35 dinara, a ni najkvalitetinji krompir ne prelazi iznos od 40 dinara.

Kada se podvuče crta, situacija sa krompirom je izuzetno loša, proizvodnja je podbacila u ravničarskim ali i u planinskim krajevima. Poslušajte ceo prilog u kojem dr Bugarčić detljno objašnjava situaciju sa uzgojem i tržištem krompira.

(agromedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.