KAKO SMANJITI RAČUNE ZA GREJANJE I DO 4 PUTA U Opovu započeta realizacija projekta energetske sanacije! 44 domaćinstva se prijavilo za pomoć!

10:14

15.02.2023

Podeli vest:

G.J.

U opštini Opovo započeta je realizacija projekta „ „Energetska sanacija porodičnih kuća i stanova”.

Uz pomoć Republičkog ministarstva za energetiku i lokalne samouprave koje su obezbedile po  4 miliona dinara za radove svi koji su konkurisali za pomoć morali su da učestvuju sa 50 odsto svojih sredstava da bi dobili sredstva za ovu korisnu investiciju.

U Opovu se za sad 44 domaćinstva odlučilo za energetsku sanaciju, a jedan od njih je i Milorad Šimšić koji je finansijsku pomoć iskoristio za kupovinu toplotne pumpe od 10 kilovata:

– Pre nego što sam ugradio toplotnu pumpu obavio sam kompletnu izolaciju kuće i sad grejem 100 kvadratnih metara za 8 hiljada dinara mesečno. Dok sam koristio čvrsta goriva račun za grejanje mi je bio i do 40 hiljada dinara mesečno. Ovo je izuzetno dobra stvar i veoma sam zadovoljan, jer sad imam i potpuni komfor, sve je čisto, nema loženja i sve se obavlja pritiskom na jedno dugme- ističe Šimšić.

G.J.

Njegov komšija Dragan Nedeljkov još uvek nije završio potpunu izolaciju kuće, ali je promenio metalnu stolariju PVC-om na verandi i već sad kaže da koristi mnogo manje energenata da bi se zagrejao:

– Sa ovim delom na ulazu koji sam zamenio rešavam problem grejanja u čitavoj kući. Sigurno ću imati bar 30 odsto manji mesečni račun, jer ovde je ranije bila metalna stolarija kroz koju je duvalo i nikad nismo mogli lepo da zagrejemo naše sobe. Već sad je mnogo bolje i toplije, kaže Nedeljkov.

G.J.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov izuzetno je zadovoljan realizovanim projektom i kako kaže sigurno će nastaviti da na ovaj način pomažu svojim meštanima, jer od toga svi imaju koristi:

– Ovo je veoma korisna investicija, a dva najvažnija benefita su ušteda energenata, što u ovom vremenu nije zanemarljivo, a drugi je zaštita životne sredine. Imaćemo manje emisija CO2, jer što više budemo menjali dotrajale kotlove koji koriste čvrtso gorivo imaćemo čistiji vazduh. Ugradnjom savremenih pumpi voda-vazuduh čuvamo životnu sredinu, a meštani dobijaju komforniji život zimi, napominje Markov.

Od ovog posla i mali privrednici iz opštine Opovo imali su koristi. Njih su meštani angažovali za zamenu stolarije, izolaciju objekata i ugradnju grejnih tela, tako da svi mogu biti veoma zadovoljni.

 

(Pančevac/G.J.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.