CRNOGORSKI POLICAJAC I PRIPADNICA BIA NA OPTUŽNICI? Terete se za krijumčarenje narkotika iz Ekvadora i pranje novca

11:56

22.03.2023

Podeli vest:

FB

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podiglo je optužnicu protiv devetočlane grupe u kojoj se kao njen organizator navodi odbegli crnogorski policajac Ljubo Milović, kojeg tamošnje službe dovode u vezu sa Radojem Zvicerom, saznaje „Politika” iz pouzdanih izvora bliskih istrazi.

Među pripadnicima grupe, koji se terete za šverc kokaina iz Ekvadora i pranje novca su i radnica Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Dušica Jovanović, vlasnik aranđelovačke firme „Blumen market” Aleksandar Milojević i zaposleni u ovom preduzeću.

Optužnicom, koja još nije pravosnažna, prema saznanjima našeg lista, okrivljeni se sumnjiče da su od 2019. do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije. Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili” na ovaj način prevozili su u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njegovo stvarno poreklo.

Preko zaposlenih u BIA, pripadnici grupe dobijali su „poverljive” i „strogo poverljive” podatke o istrazi koja je vođena zbog međunarodnog šverca narkotika.

Glavni organizator „posla” bio je Ljubo Milović, koji je, kako se veruje, članovima grupe izdavao naloge preko kriptovanih telefona koji su imali instaliranu „Skaj” aplikaciju.
Optuženom Aleksandru Milojeviću na teret se stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe stavio na raspolaganje kamione svog preduzeća „Blumen market” kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Okrivljeni Strahinja Kutlešić bio je, kako se pretpostavlja, zadužen za prenošenje Milovićevih naloga ostalim članovima grupe. On je, kako se navodi u optužnici, Miloviću prenosio podatke o imenima vozača, registarskim oznakama kamiona, kao i o vremenu i mestu preuzimanja novca od prodaje narkotika. Deo sredstava, prema tvrdnjama tužilaštva, Kutlešić je zadržavao za sebe.

Zaduženi za preuzimanje novca koji je iz Holandije stigao u Srbiju bili su Daniel Jovanović i Milivoje Kišić. Jovanović je sa suprugom Dušicom imao još jedan zadatak – da preuzeti novac izbroji, spakuje u vakuum kese, a potom ga svojim automobilom prevoze u Crnu Goru. Kao nagradu za ovaj „posao”, Jovanović je deo para zadržavao za sebe, dok je preostali deo davao ostalim članovima grupe.

Jovanović je, navodi se u optužnici, preko supruge Dušice dobijao poverljive podatke o bezbednosno interesantnim osobama iz oblasti međunarodnog organizovanog kriminala iz baze BIA, a potom ih prenosio Miloviću.

I okrivljeni Miodrag Pamučina imao je svoju ulogu u ovoj grupi. On je, kako se sumnja, angažovao okrivljenog Živojina Filipovića, vozača u firmi „Blumen market”, da u Holandiji preuzima novac, sakrije ga u vozilu, a potom ga prevozi u Srbiju i Crnu Goru.
Kao pripadnici organizovane grupe imenovani su i Živojin Filipović i Milan Krstović, vozači u firmi „Blumen market”. Njima su, kako se veruje, naloge izdavali Milojević i Pamučina, a zadatak im je bio da na mestima utovara droge u Holandiji preuzmu novac i prevezu ga u Srbiju ili dalje u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Ko je Ljubo Milović
U izveštaju Evropola, Ljubo Milović je označen kao saradnik crnogorskog kriminalnog „kavačkog klana” na čijem se čelu nalazi Radoje Zvicer.

Grupa kojoj je on pripadao tereti se da je godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Evropol je podatke o Milovićevoj umešanosti u šverc narkotika dostavio crnogorskim istražnim organima. Osim ovih, predati su im i kompletni transkripti razgovora vođenih preko kriptovane „Skaj” aplikacije. Sumnja se da je Milović u ovaj posao „uvukao” još nekoliko svojih kolega.

(Pančevac/Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.