ZADATAK DRŽAVE JE DA ČUVA MIR: Ministar Vučević na primopredaji dužnosti komandanta „Kobri“

15:27

19.04.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u kasarni „Vasa Čarapić“ primopredaji dužnosti komandanta Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ između dosadašnjeg komandanta potpukovnika Gorana Colića i novopostavljenog komandanta potpukovnika Darka Đošića.

Ministar Vučević zahvalio je potpukovniku Coliću na predanosti tokom dosadašnjeg vršenja dužnosti i poželeo uspeh potpukovniku Đošiću.

– Potpukovniče Coliću, mislim da ste radili čestito i časno svoj posao i na tome vam čestitam. Isto tako da poželim uspeh i veru da će potpukovnik Đošić biti na visini odgovornosti i znati da izvši sve zadatke koji se pred vašu jedinicu stavljaju u narednom periodu. Čestitam vam gospodine Đošiću na postavljenju i verujem da ste svesni odgovornosti i terata koji ste danas dobili – rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane je, obraćajući se prisutnima, istakao da veruje da su svesni okolnosti u kojima se naša država nalazi.

– Otadžbina je po ko zna koji put izložena pritiscima, pre svega oko Kosova i Metohije. Naš zadatak, zadatak države je da čuva mir, jer je mir naš nacionalni i državni interes. U ovim mesecima klanjamo se senima, odajemo poštu svim herojima koji su dali živote za našu državu, ne samo 1999. godine, nego i 1998, a nezaboravljajući ni sve one koji su se borili i ginuli za državu od 1990. godine. I baš zato, da se ne bismo ponovo susretali sa majčinskim suzama i bolom porodica koje su izgubili najmilije, želimo da čuvamo mir. Ali Srbija ima svoje crvene linije i ako neko pomisli da može da se ponovo desi „Oluja“, „Bljesak“ ili pogrom iz marta 2004. vara se. Srbija je ispružila svoju ruku u želji da se postigne dogovor, ali to ne znači da smo slabi i ako nas neko bude dirao uzvratićemo odlučno, efikasno, hrabro i pobedićemo. Čestitam vam predstojeći Dan Vojske Srbije, dan svih nas, cele otadžbine uz tradiconalni pozdrav – Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je ministar Vučević.

Dosadašnji komandant „Kobri“ potpukovnik Colić istakao je da mu je bila čast da sedam godina bude deo ove jedinice koja je oduvek bila na pijedestalu i kao takva snažan oslonac sistemu odbrane i bezbednosti.

– Odnosom prema zadacima pokazali smo visok nivo patriotizma i profesionalizma zbog čega je jedinica, a i svako od vas, značajna karika u sistemu bezbednosti. Ja vam ovom prilikom za to odajem priznanje. Pokazali smo da je biti pripadnik ove jedinice velika čast i privilegija, ali isto tako obaveza i odgovornost. U periodu iza nas Odred je realizovao niz važnih zadataka, kako planskih tako i van planskih, a sigurno je jedan od značajnih zadataka bio organizacijsko-mobilizacijska promena jedinice, čime je Odred dobio još više na značaju i čime su stvoreni uslovi za njegovo lakše funkcionisanje, kako u komandovanju tako i u logističkoj podršci – istakao je potpukovnik Colić i potpukovniku Đošiću poželeo uspeh na novoj dužnosti i da je nastavi da bude posvećen zadacima i obavezama kao i do sada.

Novopostavljeni komandant „Kobri“ potpukovnik Đošić rekao je da se rečima ne mogu opisati ponos i čast koje oseća nakon imenovanja za komandanta jedinice u kojoj je ponikao, mnogo toga naučio i koja pronosi slavu srpske vojske punih 45 godina.

– Od časti i ponosa jači je jedino osećaj odgovornosti zbog obaveza i zadataka koji predamnom stoje. Pripadati ovoj jedinici privilegija je odabranih, ali kada jednom obučemo uniformu i stavimo oznake kobri svaki dan moramo dokazivati da nam je mesto među najboljim. Vojno rukovodstvo, vrhovni komandant i naša otadžbina od nas mnogo očekuju, a mi smo tu da obavljamo najzahtevnije zadatke u najsloženijim uslovima kada drugi ne mogu, ne znaju ili ne žele. Cilj je samo jedan – sačuvati bezbednost Srbije i svih njenih građana. Shodno tome, radićemo više, bolje, podizaćemo nivo obučenosti i sposobnosti za izazove koji nas u budućnosti očekuju. Na tome ću insistirati, to ću tražiti i od vas to zahtevam – rekao je potpukovnik Đošić.

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.