GAZI DEVETU DECENIJU: Deda Savo 20 puta godišnje jede samo gljive, na energiji bi mu pozavideli i duplo mlađi FOTO

14:17

31.05.2023

Podeli vest:

RINA

ČAČAK – Kažu da ništa ne rađa kao pečurke posle kiše, a iskusni berači već su krenuli u berbu. Savo Milićević je osamdesetjednogodišnji Čačanin, koji je vrhunski, ali amaterski poznavalac pečuraka koji od malih nogu upoznaje njihov čudesni svet. Bez obzira na iskustvo, kako kaže, nikad u berbu gljiva ne ide bez priručnika.

„Pečurke jedem još od malih nogu, kada mi je bilo pet godina počeo sam ih jesti, i u godini dana imam bar 20-ak obroka čistih pečuraka. Toliko sam ih jeo i ni jednom se do sada nisam otrovao. Učio sam od mojih starijih o pečurkama, najpre u selu mi je prvo baba pričala o gljivama. Jednom prilikom, ugledala je pečurku pevac, ja sam se pitao šta je pevac, tako su se zvale sunčanice kod mene u selu”, rekao je za RINU Savo kofg mnogi znaju i po nadimku Gljivar.

RINA

Dodaje da se ipak tokom branja moraju poznavati posebne metode uz pomoću kojih se razlikuju jestive gljive od otrovnih.

„Kada odem daleko van ovih krajeva, vrlo sam oprezan da proverim da li je stvarno to ta pečurka, jer one često poprime i neko lokalno obeležje, jer kada sam bio na Zlataru, tamo je sasvim drugačije, kao da različito rastu i vrganji. Oni jesu, zapravo isti, ali malo je drugačiji izgled kada ih gledaš u šumi, nego što je u ovom našem kraju”, pojasnio je on.

Savo poznaje sve gljive koje niču u šumama Srbije, i ističe da mnoge naizgled mogu da zavaraju.

RINA

„Od zelene pupavke i zavodnice, treba se čuvati, kao od zmije,a li među njima ima i jedna najkvalitetnija po mom mišljenju, a u narodu je zovu Gaća ili Jajčara”, kaže Savo.

Ovaj vremešni čovek savetuje da je oprez pri branju pečuraka neophodan, ali često ne i dovoljan.

RINA

Dakle, bez sreće i znanja ne idite u šumu po gljive, jer neke su pečurke nažalost jestive samo jednom. Naš narod je najviše upoznat sa lošim efektima gljive ludara, koja kod onih koji je konzumiraju može da izazove halucinacije.

(Pančevac/RINA)

PROLEĆNI KONCERT BANATSKOG VEZA IZ DOLOVA Nastupili i gosti iz Čačka, Varvarina i Rumunije! FOTO i VIDEO

Nekada je NARODNA NOŠNJA bila statusni simbol Ukoliko bi je isprljali, morali su da daju 30 ari zemlje! Evo kako Savići čuvaju srpsku tradiciju!

PROCVETALE KAJSIJE U TOPOLI, ALI DOMAĆIN SE NE RADUJE: Ovako nešto se ne dešava u proleće. Strahujem zbog mrazeva!

DEDA RADOVIN IZ DUDOVICE FENOMEN: Napunio je 100 godina, ne jede jagnjetinu i belo pileće meso! Sam sebi napravio sanduk i krst i vozio fiću do svog stotog rođendana (FOTO)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.